...

1o sfaturi pentru a reduce consumul carbohidrați din viața ta!

În cazul în care te-ai gândit că e necesar să consumi mai puțini carbohidrați, sau doctorul tău ți-a recomandat acest lucru, vreau să îți dau câteva tipsuri prin care poți reduce dramatic cantitatea de carbohidrați ingerată!

1.       Evita băuturile îndulcite sau toate sucurile din comerț. Acestea conțin foarte mult zahăr, îți dau energie rapidă, deorece sunt carbohidrați simpli, care atunci când sunt descompuși de corpul nostru cresc repede nivelul zahărului în sânge și pancreasul secretă rapid și multă insulină. De exemplu o doză de suc poate conține 35 grame carbohidrați, iar aceștia vin aproape în totalitate din zahăr.

2.       Nu mai consuma pâine albă! Înlocuiește-o cu pâine integrală, o sursă de carbohidrați complecși, adică îi ia mai mult timp să se digere, și crește nivelul zahărului în sânge treptat, nu rapid precum carbohidrații simpli. Un plus în consumul de paine integrală este faptul că este mult mai bogată în conținutul de fibre, vitamine și minerale!  Cu cât suntem mai atenți la nivelul glicemiei, adică aceasta să nu fie când foarte sus, când foarte jos, cu atât vom sta deoparte de anumite boli. Consider că dacă încă mai consumi pâine albă e necesar să îți îndrepți atenția spre o pâine integrală, iar moderația trebuie să te caracterizeze când consumi acest produs. Sfatul meu este să consumi pâine alba ocazional!

3.       Renunta la freshurile din fructe– în urmă stoarcerii nu mai conțin fibre deloc, au un conținut mare de fructoza- o formă de zahăr, un carbohidrat simplu! Chiar dacă mulți motivează faptul că sucul de fructe este bogat în vitamine și alți nutrienți, datorită conținutului mare de fructoza îl consider o alegere total neinspirată. Dacă vrei să te lamurești mai mult de ce susțin acest lucru, citeste aici.

4.       Ai grijă la snack-urile de peste zi! Manageriază consumul de chipsuri, covrigei și crackersi! Foarte mulți carbohidrti stau ascunși în aceștia! În plus datorită conținutului scăzut de proteină și fibre suntem tentați să consumă o cantitate destul de mare, nu ne putem opri la 3-4 bucăți. În cazul în care nu poți renunta la gustări, fă alegeri mai sănătoase, mai inspirate- alege niște bețe de morcovi, un iart, o mâna de nuci!

5.       Începe ziua cu un mic dejun care nu îți ridică nivelul zahărului în sânge! Un exemplu ar fi ouăle! La micul dejun se ascund foarte mulți carbohidrați și zahăr, chiar dacă ar părea că este un mic dejun sănătos! De exemplu o sursă bogată de carbohidrați este granola, cerealele convenționale pentru mic dejun, toate acestea având și foarte mult zahăr adăugat! Tocmai de aceea îți recomand să ai în vedere consumul  de oua la micul dejun, care sunt o sursă excelență de proteina, te fac să te simți satul și să îți gestionezi mai bine poftele peste zi.  Oricum ouăle le poți prepara în multe feluri!

6.       Redu consumul de zahăr!  Folosește alte alternative pentru a aduce gustul dulce în viață ta! Vreau să știi că mierea este un îndulcitor natural, dar și așa este zahăr pur! O linguriță de miere conține 17 grame carbohidrați, toți proveniți din zahăr! În cazul în care vrei ceva dulce pentru cafeau ta, ia în calcul următoarele variante:

·       Stevia- o plantă originară din America de Sud.

·       Eritrol- un îndulcitor care nu ridică nivelul zahărului în sânge și întârzie  procesul de aparitie a cariilor.

·       Xylitol- ajută și el la prevenția cariilor și este benefic atunci când vine vorba de managementul zahărului în sânge!

7.       Când mergi la restaurant, ferește-te să comanzi mâncare ce reprezintă sursă majoră de carbohidrați! Nu lasă mesele cu prietenii să îți saboteze demersul tău în a limita sursele de carbohidtrati! La restaurant poți comanda o carne bună, pește, dar să nu fie pane sau cu tot felul de sosuri pe ele. De regulă lumea mai comandă lângă carne cartofi, orez, paste sau pâine, însă aceste garnituri reprezintă o sursă enormă de carbohidrați.  Așa că te sfătuiesc să alegi cu drag o salată sau legume la grătar ca și garnitură!

8.       Înlocuiește făină albă cu alte tipuri de făină!

Cu făină albă, super procesată sunt preparate majoritatea produselor de patiserie, și tot făină albă e folosită atunci când prăjim diverse lucruri.  Așa cum am spus mai sus, făină albă este săracă în fibre, ceea ce o face să se digere mult mai repede și să ridice rapid nivelul de insulină.

Poți alege în schimb făină de migdale, făină de cocos iar dacă ții neapărat să consumi produse de patiserie, prepară-le tu acasă din făină integrală!

9.       Consumă în marea majoritate a timpului legumele non-amidonoase!

Legumele sunt o sursă infinită de fibre și nutrienți! Conțin fitonutrienti , antioxidanți care ne îmbunătățesc sănătatea și încetinesc procesul de îmbătrânire! Sună formidabil! Totuși dacă vrei să ai control asupra consumului de carbohidrați, consumă ocazional legumele care conțin amidon!

10.   Priorotizeaza consumul de proteină și legume!

Acest lucru cred că îl spun zilnic! Atunci când consumi proteină te simți satul, și te ține satul o perioada mai mare de timp! Practic mănânci mai puțin pe parcursul zilei! În plus dacă mănânci proteină, arzi mult mai multe calorii să o digeri!

Acestea sunt sfaturile mele referitoare la cum poți să minimalizezi consumul de carbohidrați! Atenție să nu înțelegi că nu sunt benefici carbohidrații în viață noastră de zi cu zi! Sunt! Au și ei rolul și importanța lor! Însă este foarte important să șții când să îi consumi și cum. Consumați carbohidrații valoroși, excludeți mâncarea  procesată precum tot felul de chipsuri, săratele, prăjiturele, paste, etc.

Spor la sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.