4 beneficii ale transpirației

Cat de bine e sa transpiri

Mi-a venit ideea de a scrie despre transpirație după un antrenament intens tip cardio și despre “dezbaterea’” care am avut-o cu o cunoștiință căruia nu îi place să transpire…

Hai să vedem.

Ce este transpirația?

Atunci când transpiram practic se activează sistemul de răcire a organismului.

Când temperatura crește sistemul nervos stimulează anumite glande să elibereze transpirație, să răcorească corpul. Concret prin transpirăție se efectuează procesul de termoreglare.

Glande sudoripare sunt responsabile de acest proces și sunt situate în diverse zone ale corpului.

O parte se regăsesc la sub braț și pe scalp. Aceste glande sunt responsabile cu producerea bacteriilor care cauzează mirosul specific al transpirației. Alte glande sudoripare sunt situate în palme și în tălpi.

Transpirația este formată în mare parte din apă, dar mai conține și sodiu, potasiu, calciu și magneziu. 

Cât de mult e normal să transpiram?

Fiecare individ este unic. Unii transpiră mai mult, alții mai puțin.

Putem transpira când este foarte cald afară, când avem emoții. Când suntem stresați sau când facem mișcare sau ne expunem în mod voit la temperaturi mari.

Atunci când transpiri excesiv poți consulata medicul tău, deoarece există o boală- hiperhidroza, caracterizată printr-un răspuns excesiv a glandelor sudoripare. Transpirația în exces poate ascunde alte probleme de sănătate.

 Pentru tratamentul hiperhidrozei există diverse tehnici medicale.

Cu toate acestea consider că atunci când transpiri acest proces vine și cu beneficii.

Beneficiile transpirației

1.       Detoxifiază organismul

Știu că principalele organe pentru detoxifierea organismului sunt ficatul și rinichii, însă atunci când transpiram,  eliberăm prin transpirație și toxine.

Metalele grele precum și  diverse substanțele chimice sunt scoase  din organism prin glandele sudoripare. Studii atestă faptul că persoanele care fac sport regulat și intens au un nivel mai mic al metaleleor grele în corp.

De asemenea există studii că o substanță atât de cunoscută și discutată precum BPA-ul din plastic este eliminată de organism prin transpirație.

2.       Susține sănătatea inimii

Dacă îți place să faci saună poți opta pentru saună umedă sau uscată. Un studiu desfășurat în țările nordice, mai exact în estul Finladei concluzionează că bărbații care au făcut saună de 4 ori pe săptămâna au avut o rată mult mai mică de afecțiuni cardiovasculare.

3.       Ajută în procesul de pierdere a greutății

Atunci când te antrenezi și transpiri intens poți crede că arzi grăsime. Nu este deloc așa. Într-adevăr datorită pierderii de apă, prin transpirăție s-ar putea cântarul  să îți arate un pic mai puțin, însă nu este o pierdere de kilograme pe termen lung.

Dar oricum este foarte bine să te antrenezi intens și să transpiri. În felul acesta corpul tău va face eforturi mai mari să îți țină temperatura corpului , lucru care va consumă calorii.

 Te rog să reții că nu poți evalua dacă un antrenament a fost bun sau nu doar după faptul că ai transpirat mai mult sau mai puțin.

4.       Ai un ten mai frumos și mai luminos, o piele mai hidratata.

Pentru că atunci când transpiram se deschid porii și eliminăm prin piele diverse toxine și tot ce este pe față practic se duce- diverse creme, uleiuri, machiaj, bacterii.

Imediat după ce ai transpirat este recomandat să îți speli bine fața.

Spor la sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *