Zincul este un micronutrient extrem de important pentru bună funcționare a organismului uman. Dacă stăm să analizăm bine el joacă roluri majore de la producția de hormoni până la susținerea sitemului imunitar! Zincul este implicat în sinteză proteinelor și ADN-ului, în diviziunea celulară și în funcția peste 200 de enzime!
Îl găsim în mod natural în alimente, dar se absoarbe destul de “complicat” deorece este blocat în organism de acidul folic și concurează în ceea ce privește absortia cu alt micronutrient important- cuprul!
Are multe beneficii printre care:
Unde găsim zincul?
Zinc găsim în foarte multe alimente! Problema reală este nu unde găsim zinc, ci mai degrabă cum îl aducem în organismul noastru, pentru că organismul nostru nu are puterea de a îl stoca sau a îl produce, el trebuie consumat mereu.
O mulțime de alimente conțîn zinc, iar carnea este cea mai convenabilă sursă. Stidiile, carnea de vită, fasolea, lintea, semințele de dovleac, iaurtul, caju, ovăzul sunt alimente care ne ajută să introducem zincul în alimentația noastră!
De la depărtare stridiile au cel mai crescut conținut de zinc, și ar trebui consumate săptămânal. Se poate întâmplă s anu ne placă stridiile sau să nu locuim într-o zona în care acestea sunt ușor accesibile! De aceea e necesar s âne îndreptăm atenția către celelalte alimente bogate în zinc, însă grijă mare că de multe ori chiar dacă eticheta ne asigura de un anume contnut de zinc, nu înseamnă că acesta va fi și absorbit!
Atunci când deja suplimentezi zincul de o bună perioada de timp sau te gândești s ao faci de acum îți recomand să suplimentezi și cuprul sau să găsești anumite suplimente care le conțîn pe amandoua! Când iei prea mult zinc întră în competiție cu celalalat mineral și anume cuprul și duce la deficiență acestuia, ceea ce conduce la anemie, tulburări neurologice și slăbiciune musculară!
De asemena dacă suplimentezi zincul, nu suplimenta și acidul folic în aceeași perioada!
Că o ultima precizare leguminoasele, bobele și cerealele care au un conținut ridicat de zinc, acestea conțîn fitati care se leagă de zinc, acest lucru face că zincul s anu poată fi absorbit, astfel încât tot acel zinc din alimente se pierde! De aceea trebuie să eviți consumul de cereale în produse nedospide- precum prăjiturele și biscuiți, iar dacă mănânci pâine te rog să alegi o pâine cât mai integrală! În cazul în care vrei sa consumi fasole, linte, te rog lasă-le la hidratat câteva ore înainte! Acest procedeu eliberează zincul din fitati și îl face să fie mai ușor de absorbit!
Înainte să închei vreau să se înțeleagă clar faptul ca nu încurajez consumul de cereale, fie ele și integrale, mai ales perosoanelor sensibile la gluten sau alergii. Aceste persoane vor găși cu siguranță o alata sursă valoroasă de zinc!
Dacă te-am convins ca este cazul să suplimentezi zincul, te rog sa vorbesti cu medicul tău de familie și să alegi un supliment de zinc adecvat. Atunci când alegeți acest supliment nu uita să ai și aport de cupru și să nu faci suplimentarea zincului în același timp cu acidul folic!
Spor la sănătate!