Dieta vegetariană este o dietă provocatoare. Din punctul meu de vedere este o dietă care ne întoarce la simplitate pe toate planurile. Am mai scris despre post aici. Atunci când fac referire la post nu mă gândesc doar la mâncare – mă gândesc la modul cum mâncarea ne susține și ne dezvoltă partea spirituală.
Avem la dispoziție o sursă infinită de plante, fructe și legume care ne asigura hrana zilnică și de multe ori tot acestea sunt “medicamentele” noastre atunci când suntem bolnavi. Legumele și fructele au făcut parte din dieta oamenilor din totdeauna și indiferent de ce stil alimentar ai, acestea trebuie să predomine în alimentația nostra. Atunci când încep să lucrez cu clienții mei stabilesc de la bun început obiectivele care le avem apoi, am trei reguli principale. Prima mea regulă pentru a slabi sau pentru a avea și menține silueta mult dorită este să consumi mai multe legume.
Consumul de legume și fructe, de alimente de origine vegetală, vine la pachet cu o serie de beneficii.
Atunci când vrei să faci trecerea la a alimentație vegetariană, fă-o cu blândețe și nu te stresa gândindu-te ce trebuie să elimini din farfuria ta. Gândește-te mai bine ce alimente integrale, fără eticheta poți consuma.
În urma celor spuse îți propun să încerci o săptămâna să ai o dietă bazată pe legume și fructe. Îți las mai jos câteva beneficii, poate o să îți servească în luarea acestei decizii.
1. Se reglează indicele de masă corporală. Persoanele care trec înspre o dietă vegană, care include o varietate de legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe au de multe ori un indice de masă corporală mai mic și nu sunt predispuși obezității. (1)
2. Se reduce riscul bolilor cronice, mai ales a bolilor cardiovaculare, a cancerului și a diabetului. În plus cei care urmează o dietă vegetariană au o mai bună sensibiliate la insulină și nivelul colesterolului este mai mic. (2) (3).
3. Reduci aportul de toxine din organism. Chiar dacă sună greu pentru unii carnea, peștele de crescătorie, lactatele conțin diverși hormoni, steroizi și alți compuși toxici care provin din mâncarea cu care sunt hrănite aceste animale și din procesul de procesare. Peștele sălbatic este o alegere excelență, însă și acesta poate fi contaminat cu metale grele, care au în impact negativ asupra sistemului nostru endocrin. Automat când îți dorești să consumi carne și produse animale în general alege o varianata cât mai organică, tocmai pentru a nu te expune inutil la aceste toxine.
4. Economisești bani. Inițial nu credeam asta, dar din experiență personală, dacă te organizezi bine și dacă alegi alimentele vegetale fără eticheta economisteti sigur! Știu că poate implică mai multă energie să le gătești dar se merită! În România nu am găsit un studiu care să îmi ateste acest lucru însă vorbesc din experiență personală. În strainate există mai multe analize care susțin acest lucru. (4)
5. Practicând această dietă, anumite persoane își exprimă grija pe care o au pentru animale. De multe ori animalele sunt crescute în condiții grele și sacrificate prin diverse metode generatoare de stres. Din acest motiv, o parte din vegetarienii pe care i-am întâlnit au adoptat acest stil de viață.
6. Planeta este mai bine, atunci când consumul de carne scade. Cererea pentru hrană de origine animală vine la pachet cu defrișări masive, tocmai pentru a face loc acesteii industrii. 30% din suprafață Terrei este folosit pentru creșterea animalelor. Tot această industrie contribuie și la creșterea emisiilor gazelor de seră, care influențează în mod direct procesul de încălzire globală. (5)
7. Epuizarea lentă a resurselor naturale este un alt beneficiu pe care îl aducem planetei atunci când vine vorba să alegem o dietă vegetariană. Nu mai este nici un secret- cultivarea plantelor consumă mult mai puțină energie, spațiu și apă decât creșterea și prelucrarea animaleleor. (6)
8. Când ai o alimentație bazată pe legume și fructe este absolut clar că vei consuma mai mulți antioxidanți, care nu fac altceva decât să încetinească procesul de îmbătrânire. Consumul de legume, fructe și frunze verzi vine la pachet cu o cantitate considerabilă de vitamina C, selenium și vitamina E. Aceste substanțe reduc stresul oxidativ, care ne uzează și care este de altfel modivul pentru care îmbătrânim. (7)
Cei mai longevivi oameni trăiesc în zona Marii Mediteraneeane și în Asia. Am mai scris
despre aceste zone albastre, unde dieta este bazată pe un consum mărit de legume și fructe.
Sper că enumerarea acestor avantaje te vor ajuta să adopți măcar pentru o perioada scurtă de timp acest stil de viață- să te hrănești doar cu legume și fructe.
Personal mă declar foarte flexibilă atunci când vine vorba despre ce mănânc, însă cred cu tărie, că indiferent dacă ești sau nu consumator de carne, legumele necesită să reprezinte peste 50% din farfuria ta zilnică.
Spor la sănătate!