De când au apărut tigăile antiaderente m-au pasionat și m-am bucurat nespus de mult de prezența lor. Parcă totul se gătește mult mai bine și mai ușor… de la vestitele clătite proteice până la ouă…totul este posibil și fără nici un gram de ulei. Totul sună așa de bine, însă atât de mult bine poate veni și cu surprize.
Sună minunat, dar oare toate acestea fără nici un efect negativ?
Isteria despre aceste vase pentru gătit a fost datorită teflonului și a acidului perfluorooctanoic (PFOA) folosit pentru a produce tigăile cu teflon și alte accesorii pentru gătit.
Teflonul este un polimer folosit în mai multe domenii, nu doar în bucătărie.
PFOA nu se mai folosește astăzi în manufacturarea tigailor cu teflon. De-a lungul timpului PFOA s-a dovedit a fi toxic și chiar s-au relaționat cazuri de boală cu folosirea acestuia. În urmă studiilor folosirea acestui acid a dus la disfuncții ale rinichilor, ficatului, cancer testicular și infertilitate.
Cea mai mare controversă este în jurul tigăilor pentru gătit. Unii spun că folosirea acestor vase pentru gătit este strâns legată de anumite boli grave, iar alții le recomandă și le consideră super sigure.
Toate vasele antiaderente sunt “glazurate” cu teflon și care face posibilă gatirea alimentelor, fără ulei și fără să se lipească pe fundul tigăii.
În compoziția acestor vase mai intră câteva substanțe chimice despre care nu există foarte multă cercetare, sau mai bine spus în vasele teflonate se mai găsesc substanțe a căror corelare cu diverse boli este încă în studiu.
Teflonul este o substanță stabilă până la 260 grade Celsius.
Prima recomandare ar fi să nu lăsăți tigăile goale să se încingă pe foc până fumegă. În acel moment ele devin toxice precum și fumul emanat. La 260 grade Celsius se eliberează anumite substanțe în aer care sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor.
De asemena este important să nu folosim ustensile metalice atunci când manevrăm vasele teflonate, deorece acestea se zgârie. Chiar dacă multe persoane afirmă că dacă ingeram teflon nu este nici o problema, personal îmi place să evit aceste situații.
De ce trebuie să ții cont atunci când folosești vase teflonate?
1. Nu lasă vasele goale la încins.
2. Gătește la temperaturi medii spre joase.
3. Aerisește bine bucătăria atunci când gătești.
4. Evită să zgârii tigăile prin folosirea de ustensile metalice. Folosește accesorii din lemn, silicon sau plastic.
5. Spală aceste vase cu mâna, nu folosi mașina de spălat vase.
6. Nu folosi vase degradate sau zgâriate.
Ce alternative ai dacă nu mai dorești să folosești teflonul?
- Oalele din inox– au o durabilitate foarte mare, sunt rezistente și pot fi folosite la temperaturi mai ridicate și le poți spala în siguranță în mașină de spălat vase.
- Vasele din fontă- dacă sunt bine prelucrate ele nu vor lipi și au o durabilitate foarte mare.
- Vasele ceramice– sunt o alternativă viabilă și foarte sănătoasă, ele fiind folosite în bucătărie și pentru gătit de foarte multă vreme.
- Produsele din silicon sunt o altă alternativă, în special pentru copt, dar și acest subiect este înconjurat de foarte multă controversă.
Personal folosesc tigăile teflonate însă îmi place să nu experimentez prea multe și diverse ustensile de gătit. Pot afirma că sunt mai conservatoare și îmi place acest conservatorism când vine vorba despre bucătăria mea.
Spor la sănătate.