Ce este mai important? Sportul sau dieta?

Ce este mai important când vrei să slabești? Sportul sau mâncarea?

La început de an ne întrebăm oare ce e mai important pentru sănătatea noastră sau pentru momentele când dorim să pierdem kilogramele acumulate ? Pe ce să ne focusam? Ce să prioritizam? Dieta, regimul sau exercițiile fizice?

              Din punctul meu de vedere îmi place să abordez calea de miljoc și consider că pentru a obține o stare de sănătate optimă nu există dietă fără sport și sport fără dietă!

              Pentru a slabi e necesar să fii în deficit caloric, și anume să consumi mai multe calorii decât mănânci! Ideea de baza este să mănânci și să bei mai puține calorii și să consumi mai multe prin excercitii fizice!

Beneficiile unei diete echilibrate

Atât dieta cât și mișcarea sunt importante când vine vorba de slăbit, însă foarte multe persoane aplică regulă 80/20, adică 80% din timp se focuseaza pe dietă și 20% pe exercițiile fizice. De exemplu dacă vrei să ai un deficit caloric de 500 calorii, ai putea într-adevăr consuma cu 400 mai puține calorii, acest lucru îl poți realiza prin micșorarea portiilor și renunțarea la gustări și îți mai rămână 100 de calorii pe care le poți arde cu ușurință într-o sesiune de maxim 30 minute de sport.

Pentru mulți acest lucru este mult mai ușor decât să ardă la sport 500 de calorii și să își mențină stilul de alimentație! În plus când îți propui să consumi 500 calorii din sport însemană să investești timp, să îți soliciți corpul și de multe ori acest lucru nu îl poți face pe termen lung!

Să îți dau un exemplu! O persoană de 70 kilograme să arada 500 calorii are nevoie de o ora de cycling, în schimb ar putea evita aceste calorii dacă refuză un cappuccino mare cu multă frișcă!

Beneficiile mișcării

Cu siguranță mișcarea, sportul joacă un rol important atunci când vine vorba despre slăbire! Despre aceste beneficii am mai scris si aici.

Cel mai important beneficiu al sportului este că putem să construim masă musculară! Este așa important să avem masă musculară, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă consider că acesta ar trebui să fie focusul nostru principal! În cazul în care avem mușchi, corpul nostru arde calorii chiar și în repaus!

Exercițiile de tip cardio cum ar fi mersul pe jos în ritm alert, alergatul, ciclismul, practicate pentru 30 minute pot arde un număr mare de calorii și ne ajută să stam în deficit caloric!

Atunci când facem sport în mod regulat ținem și foamea sub control, prin reglarea hormonilor implicați în acest proces!

Ceea ce este absolut fantastic este că atunci când ai o viață activă și practici regulat exerciții fizice îți permiți să fii mult mai permisiv cu dieta ta!

Recomandarea mea este combinăm o dietă sănătoasă cu mișcare fizică!

Sfatul meu este să aduci îmbunătățiri atâta la modul în care mănânci dar și în care te miști!

Cum am scris mai sus, în cazul în care vrei să slăbești poți să o faci 80% din dietă și 20% din sport, însă poți să te gândești să îți faci deficitul caloric 50% din dietă și 50% din sport. Asta inseamnă că vei fi undeva la miljoc! Nu vei pierde ore în șir nici la sala de sport și nici nu va trebui să fii foarte atent la dietă!

Cheia succesului și a menținerii pe termen lung este să combini mâncarea sanataoasa cu practicarea sportului în mod constant! De aceea atât sportul cât și dietă joacă un rol major în obținerea rezultatelor fizice dorite!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *