Consumă cât mai multe legume.
Este prima mea regulă în programele de sănătate pe care le desfășor.
Și da, este recomandat să consumi cel puțin 40 de legume diferite într-o săptămâna.
Ți se pare mult sau puțin?
Hai să facem inventarul. Săptămâna trecută am consumat cartofi, cartofi dulci, ardei verzi, ardei iute, ardei kapia, ceapă, usturoi, broccoli, conopidă, avocado, orez, alune, nuci, migdale, caju, căpșuni, pepene roșu, pepene galbe, mango, roșii, castraveți, spanac, valeriana, salată verde, morcovi, pastranac, țelină… și aș mai putea scrie… multe, mult mai multe.
Să îți explic acum și de ce o alimentație echilibrată e așa importantă atunci când vorbim despre menținerea sănătății și prevenirea bolilor.
1. În primul rând varietatea de legume asigură nivelul optim de nutrienți. Legumele și fructele vin cu vitamine, minerale, fibre alimentare. Consumând o varietate extinsă ne asigurăm buna funcționare a sistemului imunitar, a sistemului cardiovascular și menținem sănătatea oaselor și a sistemului nervos.
2. Aduce un aport crescut de antioxidați. Hrana de origine vegetală este divers colorată, fapt ce reflectă prezența antioxidanților și a altor compuși fitochimici benefici pentru organism. Studiile arată că un consum variat de legume poate contribui la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și diferite tipuri de cancer. Acești compuși fitochimici au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ajutând la protejarea celulelor de efectele negative ale radicalilor liberi și la reducerea inflamației.
3. Vine cu aport crescut de fibre alimentare, care contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv. Consumul unui număr mare de tipuri de legume diferite pe săptămână poate îmbunătăți tranzitul intestinal, prevenind constipația și susțînând o digestie sănătoasă. De asemenea, fibrele alimentare contribuie la menținerea nivelului de zahăr din sânge, la controlul greutății și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
4. De departe cel mai de preț este diversitatea microbiomului intestinal atunci când consumăm legume variate. Un microbiom intestinal sănătos este esențial pentru sistemul imunitar și pentru buna funcționare a creierului. Consumul unei game variate de legume promovează diversitatea bacteriilor benefice din intestin, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale, a imunității și a metabolismului.
Diversitatea în alimentație joacă un rol vital în obținerea unei nutriții echilibrate și în menținerea unei bune stări de sănătate. Acest lucru a fost experimentat dar și studiat de-a lungul anilor.
Există numeroasă cercetare care atestă faptul că este recomandat să consumăm cât mai multe legume și cât mai variate.
„Dietary Diversity and the Risk of All-Cause Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observațional Studies” – Această meta-analiză, publicată în jurnalul Public Health Nutrition în 2020, a analizat relația dintre diversitatea dietetică și riscul de mortalitate generală. Studiul a concluzionat că o dietă diversificată, care include o gamă largă de legume și alte alimente nutritive, a fost asociată cu un risc redus de mortalitate.
„Dietary Diversity and Colorectal Cancer Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observațional Studies” – Această meta-analiză, publicată în jurnalul Internațional Journal of Cancer în 2017, a examinat relația dintre diversitatea dietetică și riscul de cancer colorectal. Studiul a concluzionat că o dietă diversificată, inclusiv consumul de o gamă largă de legume, a fost asociată cu un risc redus de cancer colorectal.
„Dietary Diversity and the Risk of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observațional Studies” – Această meta-analiză, publicată în jurnalul Nutrients în 2018, a evaluat impactul diversității dietetice asupra sindromului metabolic. S-a constatat că o mai mare varietate în consumul de legume și alte alimente sănătoase a fost asociată cu un risc redus de sindrom metabolic.
Spor la sănătate!