Cel mai simplu mod de a face față caldurii pe timp de vara

remedii caldura

Ayurveda este o știință care m-a impresionat și continuă să ma impresioneze. Multe din practicile mele, inclusiv modul în care combin mâncarea își au rădăcinile aici.

În Ayurveda fiecărui anotimp îi este asociat o “dosha” sau o anumită tipologie corporală.

Vara, fiind caldă este asociată cu tipologia Pitta– care are ca și simbol focul.

Ar fi foarte interesant să afli ce dosha ai tu. Credința ayurvedică spune  că în fiecare persoană se regăsesc cele trei tipologii însă în proporții diferite. Acestea sunt Pitta (foc), Vata (aer) și Kapha (pământ). Binențeles că la fiecare în parte există o tipologie predominantă.

Ideal ar fi că aceste doshe  să fie în echilibru, tocmai pentru a ne păstra sănătatea pe toate planurile. Din păcate, stresul, dieta, vremea, evenimentele din viață noastră ne dezechilibrează și vom resimți acest lucru atât fizic dar mai ales emoțional.

              Vara am spus că este despre Pitta, pe care trebuie să o răcorim, așa că vreau să alegi alimente opuse focului, alimente dulci, amare, astringente, reci și cu conținut scăzut de grăsime.

 Având aceste alegeri alimentare o vei ține pe Pitta în echilibru. Dacă această dosha este în dezechilibru o vei vedea pe corpul tău.

Cum? Apare acneea, mâncărimile de piele, reflux gastric, glicemie scăzută și insomnie. Emoțional te poți simți agitat, nerabdador și ușor iritabil.

Hai să vedem cu ce fructe poți să te răcorești vara aceasta?

În primul rând apelează la banalele noastre mere românești, afine, zmeură, pere, căpșuni și pepene. Poți să iți îndrepți atenția și spre fructe mai exotice cum ar fi nuca de cocoș, mango sau limele.

Alege legume variate și construiește-ți meniuri cu sparanghel, ardei, broccoli, varză, conopidă, țelină, frunze verzi și dovlecei. În cazul în care consumi cereale încearcă amarantul, orezul, ovăzul și quinoa.  

Îți recomand să fii foarte creativ și să îți pregătești salate diverse! Pun pariu că nu știai că salatele pot să fie absolut delicioase dacă pregătești un dressing gustos și dacă le îmbunătățești cu legume precum boabele de fasole de toate felurile, linte sau tofu.

Vara te sfătuiesc să consumi mâncare cât mai ușoară, și cât mai puțin preparate termic. Consumă fructele și legumele cât mai integrale.  

              Te rog să nu uiți să te hidratezi intens cu apă, apă de cocos organică și chiar dacă poate suna ciudat evită băuturile reci. La capitolul de evitat intră și mâncarea foarte picantă, foarte sărată, cafeaua, chipsurile sărate și sosurile picante.

Cum mai pot isa faci față căldurii?

1.       Îmbrăcate cât mai lejer, în haine de culoare deschisă, făcute din fibre precum inul, bumbacul sau mătasea.

2.       Trezește-te devreme, când răsare soarele. Asta te ajută să îți reglezi ciclul circadian și să ai energie ridicată pe tot parcursul zilei. Îți garantez că te vei simți că un zeu a productivității.

3.       Antrenează-te dimineața la prima ora. În felul acesta temperaturile ridicate de peste zi nu vor mai fi o scuză să îți anulezi antrenamentele.

4.       Practică yoga. Vei găși exerciții absolut fantastice care leagă mișcările corpului de respirație și acest lucru este absolut fenomenal pentru sănătatea fizică și psihică.

5.       Evita cât poți tu de mult alcoolul și cafeaua. Știu că poate durea această afirmație. În cazul în care dependența ta de cafea sau de băuturi alcoolice nu te poate face să nu le consumi deloc, încearcă să le consumi fără gheață, deorece gheața poate stinge focul digestiv, care este răspunzător de bună funcționare a tot ce însemană digestie.

Știu că vara poate fi un anotimp provocator care ne poate face să căutăm tot felul de tentații pentru a ne răcori. Un organism sănătos, echilibrat hormonal, nu are nevoie de ceva în mod special pentru a face față căldurii toride. Un organism sănătos are capacitatea de a se adapta cu ușurința la orice condiție meteorologică.

Urmează sfaturile de mai sus și îți garantez că  vei resimți mult mai ușor căldură din acest sezon.

Spor la sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *