Mănâncă fructe și legume!
Acesta este îndemnul pe care îl auzim peste tot!
Da și este adevărat că un consum ridicat de fructe și legume vine cu beneficii. Dar hai să privim lucrurile mai în detaliu!
Mă inspiră foarte mult Dr. Richard Joseph, care explică foarte frumos în unul din articolele sale de ce nu toate legumele și fructele au fost create la fel. Concluzia finală a domnului doctor este că aceste două grupe- fructe și legume au impact diferit asupra sănătățîi noastre metabolice!
În anturajul meu de prieteni și clienți aud mereu “vai eu mănânc doar fructe, și totuși nu reușesc să slăbesc!” Există foarte multe expresii impamanatenite în popor precum sare și piper, alb și negru, cuțit și furculița, dar asta nu înseamnă că fac aceleași lucruri. Una face sarea și altă face piperul. Așa și noi când spunem …am un stil de viață sănătos…mănânc multe fructe și legume!
Practic îndemul de a consumă fructe și legume îl vezi peste tot, chiar și atunci când te uiți la filmul preferat! Dar fructele sunt ceva, legumele altceva! Ele sunt în primul rând ca și structura diferite- fructele se dezvoltă din floarea plantei și au semințe (roșii, avocado, castraveți) iar legumele sunt reprezentate de celelalte părți ale plantelor( frunză, rădăcina, tulpină).
În fructe și legume se întâlnesc majoritatea nutrienților de care avem nevoie, însă există o mare diferența între ce face organismul nostru cu un ananas sau cu un brocolli. Ananasul e mult mai dulce și te duce cu gândul la deșert, iar broccolli are un gust aparte și gătit corespunzător poate fi o masă excelență sau o garnitură sofisticată. Apreciez fructele și legumele pentru conținul mare de micronutrienti și aici enumăr vitaminele, mineralele și antioxidanțîi. Fructele au conținut foarte scăzut de grăsime. Datorită gustului dulce, fructele au un conținut mare de zahăr și automat un număr mai mare de calorii decât legumele. Dar legumele sunt mult mai dense nutritiv și au concentartii mai mari de vitamine esențiale pentru organismul nostru cum ar fi potasiu, vitamina C, antioxidanți.
Atât legumele cât și fructele sunt metabolizate diferit .
Fructele conțin fructoza, un tip de zahăr, metabolizat de ficat, unde se sintetizează și se stochează în grăsime.
Doresc să aduc în discuție glucoza, care ne crește nivelul zahărului în sânge, și pentru care organismul produce insulină, apoi totul se transmite că și energie la fiecare celulă.
Cu cât se studiază mai mult, cu atât se demonstrează că organismul nostru nu face față avalanșei de zahăr și nici de fructoza! Chiar dacă zahărul rafinat este diferit față de zahărul din fructe, organismul nostru nu face nici o diferența între o moleculă de fructoza, glucoză, zaharoză sau orice alt tip de zahăr!
Ca și o concluzie consumul excesiv de fructe nu duce la scăderea în greutate sau că ajutor în cazul bolilor metabolice. Atenție!! Fructele sunt o alternativă mult mai bună la deserturile procesate, DAR vreau să NU le consumi imediat dupa masă. Dacă mănânci fructe toată ziua nu înseamnă că slăbești! O banană vine cu același aport de carbohidrați că și două felii de pâine! Fructele când sunt consumate singure, provoacă o creștere și scădere a nivelului de zahăr în sânge, declanșează poftă de mâncare, crește rapid glicemia și vrei și mai mult ceva dulce, ceva fructe. Consumul excesiv de fructoza, crește poftă de mâncare prin creșterea greilinei, hormonul foamei, și reducerea leptinei, hormonul sățietății. Tot fructoza afectează centrele de recompensă din creier, care stau la baza poftei de dulce teribile. Tot consumul mare de fructoza duce la inflamație celulară și stocarea de grăsime, în special în ficat.
În evoluția omenirii, gustul dulce era rar întâlnit, și se regăsea în special în fructele de sezon. Fructele foarte dulci erau greu accesibile starmosilor noștri. Gândește te la mago, papaya, banane, care cresc în copaci înalți, sau au coajă groasă și puternică, greu de spart. În zilele noastre aceste fructe sunt așa ușor de procurat- o simplă vizită la un supermarket și poți pleca cu un braț mare de banane.
Vreau să povestesc despre indexul glicemic al alimentelor, un namăr care ne spune cât de repede mâncarea este transformată în zaharuri. Există alimente cu index glicemic mic și alimente cu index glicemic mare!
Fructele de pădure, citricele, toate fructele care sunt mai acrișoare, având un conținut mai mic de zahăr au un index glicemic mai mic decât fructe tropicale spre exemplu (banane, mago, ananas).
Atunci când alegi să manânci alimente cu un index glicemic mic, îți vei păstra energia constantă, nu vei avea fluctuații mari ale glucozei în sânge.
Pentru a face o ultima lămurire, zahărul este cel mai toxic component al dietei noastre! Fructele se consumă pe stomacul gol și nu le combinam cu alte mâncăruri. Zahărul, fructoza adăugate în mâncare, sau consumul de băuturi dulci sunt total nepotrivite consumului uman.
Se recomandă să mâncăm fructele, nu să le stoarcem sau să le bem! Consumul fructului întreg este net superior consumului de suc de fructe. Fructul vine la pachet cu multe fibre și astfel poate asigura senzația de sațietate și să încetinească ușor creșterea nivelului de zahăr în sânge.
În viziunea mea fructele și legumele merg mâna în mâna, și fructele nu pot înlocui legumele în dieta ta! Consum fructe și le prefer pe stomacul gol- fie ca prima masă a zilei, fie ca si o gustare. Dacă insiști să mănânci foarte multe fructe și legume atunci îndemnul este să consumi fructe cu un index glicemic mic și multe legume reprezentate prin multe frunze verzi! Am eu o vorba: cine îmi spune că nu îi plac legumele, înseamnă că nu știe să le gătească!
Spor la sănătate!