Cum combinăm corect alimentele?

Foarte multe persoane afirmă că nu e important ce mâncăm, ci mai degrabă cum combinama alimentele!

…Paste cu sos de roșii…Paste cu brânză…Orez cu fasole….Fasole cu cârnați…Mămăligă cu brânză…Ce au oare toate aceste mâncăruri în comun? Cred că sunt foarte poplulare și toți ne am întâlnit cu ele la un moment dat în viață noastră!

Dar oare crezi că e important modul în care combinam mâncarea? Crezi că e important acest lucru pentru sănătatea noastră? …exact la întrebările astea ne răspunde știința care se ocupă cu studiul combinării alimentelor!

Vreau să îți povestesc mai jos despre trei moduri în care se combină alimentele:

–          Combinarea sinergetică– se referă la felul în care interacționează nurientii din mâncare astfel încât să își crească reciproc beneficiile.

          Combinarea ayurvedica– face referire la modul în care ne învață medicină tradițională ayurvedica să asociem alimentele

          Combinarea funcțională– aici practic voi face referire la cele mai nefericite asocieri de alimente

Combinarea sinergetică

Știință a descoperit că anumite asocieri de alimente sunt foarte benefice. Atunci când combinăm anumite mâncăruri crește valoarea nutriționala a acestora. Multe din aceste interacțiuni sinergetice, provin din compuși fitochimici, gășiți în general în plante și care sunt foarte importanți pentru sănătatea noastră! Acești compusi reduc inflamația în corpul nostru, fortifiaza sistemul imunitar, împiedică împrăștierea celulelor canceroase, și pot chiar proteja organismul împotriva bolilor cronice. 

Recent a fost descoperit faptul că substanțele fitochimice din plante pot interacționa  între ele, astfel încât aduc beneficii majore sănătății.

Îți las mai jos câteva combinații sinergetie și mai poți citi aici despre alte remedii naturiste!

TURMERIC ȘI PIPER NEGRU

Turmericul conțină curcumina, recunoscută pentru propietatile sale anti-inflamatorii. Piperul negru conține piperina, un compus căruia i-au fost demonstrate propietatile anti-tumorale. Chiar dacă și curcumina și piperina au beneficii asupra sănătății noastre, atunci când le combinam efectele benefice ale curcuminei cresc cu 2000%.

Te sfătuiesc să folosești ambele condimente în același timp atunci când prepari omlete sau dressingul pentru salată!

BROCCOLI ȘI ROȘII

Ambele sunt alimente extrem de hrănitoare, bogate în vitamina C, dar împreună devin chiar și mai hrănitoare! Un studiu făcut depre cancerul de prostată a semnalat faptul că atunci când se combină aceste două legume, tumorile scad cu 52% față de atunci când sunt consumate separat. Roșiile conțin substanță fitochimica numită licopen, care are miraculoase propietăți cardiovasculare. Dacă roșiile sunt gătite în ulei de măsline,  crește conținutul de licopen.

CEAI VERDE ȘI SUC DE LĂMÂIE

Ceaiul verde este o sursă de antioxidanți, a fost demonstrat că îmbunătățește funcția creierului și protejează organismul de bolile cardiovasculare. Multe beneficii ale ceaiului verde se datorează conținutului de catechina. Când se adaugă lămâie în ceai verde crește de 5 ori nivelul catechinelor. 

Și alte citrice precum limele, grapefruitul au efecte similare în combinația cu ceai verde! 

LĂMÂIE ȘI SPANAC

Vitamina C crește absortia fierului din plante, așa că dacă storci puțină lămâie peste frunzele de spanac este ideal .

ROZMARIN ȘI CARNE LA GRĂTAR

Carnea gătită la grătar poate conține heterociclicamine, care pot crește riscul la cancer, dar dacă adaugi puțin rozmarin, acesta poate reduce formarea acestora. Poți folosi rozmarinul în marinadele pentru carne.

KALE SI AVOCADO

Vitaminele liposolubile A, D, E K au nevoie de grasime că să poată fi asimilate. Grăsimile monosaturate din avocado pot îmbunătăți absortia vitaminei K din kale!

Combinarea această sinergetică a mâncării mă face să privesc nutriția că un tablou mai mare, unde toate lucrurile se influențează între ele! Unele alimente se leagă atât de bine și combinarea lor crește nivelul micronutrientilor, dar în același timp exista și alte alimente pe care cu siguranță le ai în dietă și care te ajută să reduci inflamația, să îți crești imunitatea și să ai o stare de sănătate excepțională!

Spor la sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *