Cum să dormi bine în vacanță?

Cum poti dormi mai bine?

               Află cum să dormi bine  în vacanță.

              De multe ori aud oamenii spunând m-am întors din concediu mai obosit de cum eram!

              Oare de ce? De ce anumite persoane nu se pot odihni în vacanță?

              Sunt mai multe motive dar unul dintre ele este faptul că nu dormim la fel de bine ca acasă. Somnul de multe ori este grav afectat, fie el și în vacanță! De multe ori și dacă pleci o zi sau două și trebuie să dormi prin alte părți s-ar putea să îți dai peste cap tot programul de somn.

              Știu poate fi de-a dreptul provocator să nu dormi în patul tău, în lenjeria ta!

              Dar hai să vedem ce putem face?

              În primul rând e important să avem o rutină pentru mersul la culcare– o rutină bine pusă la punct încă de acasă.

              Cum ar arată această rutină?

              Așa cum am mai spus și în trecut, acasă noi am avut o reală problema în a ne culca devreme… Am vrut foarte mult să corectez acest lucru și am instaurat ALARMĂ DE CULCARE.

              Asta însemna că am pus ceasul al ora 20.30 să sune și toată lumea știa că e e timpul să se liniștească, să se pregătească de somn, să facem activități care induc liniștea și pacea.

Și tu poți să faci la fel… așa că înainte de culcare fă-ți o rutină să citești o carte bună, să asculti un podcast, o muzică liniștitoare și poate chiar să faci o meditație. Repetă aceste obiceiuri până ce ele devin rutine… Astfel și atunci când ești în deplasare îți păstrezi rutina iar corpul știe că e vremea să se pregătească de somn.

              Foarte important e să reduci și intensitatea luminii din casă/ camera. Personal îmi place să folosesc veioze sau lumânări electrice pe care le așez cât mai jos, pe noptiere sau pe podea.

              Dacă încă nu ai o rutină pentru a merge la culcare, nu te impacienta … acum este momentul să începi să îți creezi o rutină, niște obiceiuri sănătoase care te ajută să dormi mai ușor și mai bine.     

              Că să îți explic un pic și științific, toată treaba asta cu somnul derivă direct din ritmul circadian al corpului nostru. În natură totul are un ritm, totul se petrece în cicluri. Atunci când ai probleme cu somnul înseamnă că acest ciclu este deranjat.  

              De aceea este foarte important să trimiți aceste mesaje organismului tău și anume că este vremea să se liniștească și să inceapa producția de melatonină – hormonul care ne pregătește pentru somn.

              Așa cum te-am încurajat și până acum, nu vreau să mă focusez pe probleme pentru că nu mai pot găși soluțiile. Hai să vedem ce soluții avem astfel încât să ne bucurăm de un somn odihnitor atât acasă cât și în concediu:

Expune-te cât mai mult la lumina naturală.

              Pentru reglarea ciclului circadian este foarte important să ne expunem la lumina. Chiar mai bine dacă faci o plimbare în aer liber seara. Studiile arată că dacă mărești aportul de oxigen în sânge se mărește și producția de serotonină.

              Serotonina este antigonul melatoninei și ajută la reglarea acestori hormoni atât de importanti pentru a ne odihni bine. În cazul în care ai probleme mari cu modul în care adormi, în sensul că îți ia foarte mult timp până adormi atunci ai grijă ca plimbările să fie scurte și nu face exerciții fizice intense seară.  

Redu stresul.

              Nu mai este un secret că stresul este inamicul sănătății și a stării de bine. De fapt, stresul ne înconjoară pe toți însă cel mai important este percepția noastră asupra stresului și a urgențelor.

              Din păcate atunci când călătoreșți chiar și faptul că trebuie să dormi într-un mediu nou sau să folosești o toaletă, alta decât cea de acasă poate crea stres.

              Apelează la o modalitate prin care să te relaxezi maxim înainte de culcare- o cană de ceai, o meditație, o muzică bună.

Ia un obiect personal de acasă pe care îl foloseșți în ritualul tău de somn.

              Poate că ai un cearceaf preferat, o pernă, o față de pernă… abosolut orice te face să ai senzația că ai fii în propriul tău pat.

              Pe vremuri călătoream cu serviciul foarte mult și chiar dacă îți vine să râzi îmi luăm de acasă întreg setul de pat…cearceaf, îmbrăcăminte pilota și perne… ei bine în timp am ajuns să plec de acasă doar cu față de pernă apoi doar cu un prosop… deci se poate!

              În cazul în care nu vrei să te cari cu toată lenjeria de pat după tine poate ai o lumânare parfumată sau orice alt obiect care te face să te simți exact că acasă, în dormitorul tău.

Asigura-te că în camera ai temperatura optimă.

              Atunci când vei dormi în altă parte întreabă dacă au aer condiționat sau o sursă de încălzire.

              Este foarte important să ai confortul temperaturii de acasă și este și mai important în camera să nu fie nici foarte cald. Dacă dormi la hotel e simplu- poți să îți setezi termostatul pe temperatura care o dorești. În cazul în care ești plecat cu cortul în aer liber atunci deschide o mică fereastră să intre aer proaspăt.  

Asigurate-te că ai întuneric total și nu vor exista zgomote care să te deranjeze.

              Dacă ești la hotel asigură-te că închizi draperiile înainte de culcare și sunt bine întrepătrunse, astfel încât dimineața să nu te deranjeze o rază de lumina…

              Dacă nu ai idee cât de întunecată sau de zgomotoasă va fi camera în care dormi asigura-te și ia la tine protecție pentru ochi și căști pentru reducerea zgomotului- se găsesc la orice magazin și costă foarte puțin.

Păstrează ți ora de culcare

              Este esențial să faci acest lucru. Chiar dacă ești încântat sau există tot felul de activități care te face să te bagi în pat mult mai târziu decât de obicei, gândește-te că vei plăti notă de plată zilele următoare pentru culcatul târziu.

Asigura-te că ai parte de o dimineață perfectă

              Vorbește la recepție de seara și vezi  de la ce ora începe micul dejun și dacă au tot ceea ce ai tu nevoie pentru dimineață.

Cu puțină planificare vei reuși sigur să dormi bine și în vacanță!

Spor la sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *