De ce ficatul este “bucătăria” organismului nostru?

Ficatul si importanta lui

Îmi place să vorbesc în termeni cât mai simpli astfel încât să fiu înțeleasă și cei cu care lucrez să conștientizeze modul în care funcționează organismul, astfel încât să reprezinte o motivație pentru un stil de viață sănătos.

Practic ficatul este bucătăria întregului nostru organism.

În toate casele, în bucătărie se întâmplă magia. Acolo gătim, acolo depozităm ustensile și alimente, acolo pregătim mese delicioase, și după fiecare zi observi coșul de gunoi plin!

Aceleași funcții le are și ficatul nostu!

Hai să facem un mic exercițiu de imaginație!      

Cum ar fi să îți pregăteșți un prânz extrem de delicious, făcându-ti loc printe mormane de vase murdare pe care nu le-ai spălat de o luna? Printre resturi de mâncare și gunoi nedus de câteva saptamanai? Oare cum ar fi această imagine? Cum te ai simți? Cum s-ar desfășura acest proces?

Eu zic că ar fi aproape imposibil și sunt sigură că înainte să te apuci de gătit, ai face o curățenie lucie.

Același lucru se întâmplă în organismul nostru. Vine vremea când bucătăria se aglomerează și are nevoie de o curățenie. Această curățenie se numește detox. Nu contează neapărat sezonul în care te hotărăști pentru “curățenie”. Acest proces poate fi adaptat în orice perioada și în orice sezon.

Am clienți care îmi spun “acum sunt prea ocupat”, “acum nu e momentu pentru că am multe pe cap” … dar vreau să te întreb, tu…, când a fost ultima dată când îți aduci aminte că te-ai plictisit și nu ai avut ce face pentru o perioada de câteva săptămâni?

Îți spun eu… niciodată. Viață se întâmplă și lucrurile se rezolva din mers. De aceea fii deschis pentru detox oricând. Recomand acest proces în special în lunile de primvara- vara, însă prefer această perioada datorită varietății de legume și fructe proaspete disponibile.

 Foarte multă lume când face detox se gândește la sucuri, hrană cât mai naturală, însă nu ne gândim la căile de eliminare. În abordarea mea, pe parcursul detoxului atenția sporită mi-o îndrept pe modul în care corpul elimină. Dacă aceste căi de eliminare funcționează perfect și dacă venim cu o hrană adecvată, atunci vei avea observa o multimer de beneficii.

–          Albul ochilor devine mai alb si mai strălucitor.

–          Nivelul de energie îți crește veritiginos și vei avea aceeași energie pe tot parcursul zilei.

–          O să îți dispară cearcănele de sub ochi.

–          Te vei bucura de un somn adânc mai liniștitor.

–          Pielea devine mai curată.

–          O să îți scadă considerabil pragul iritabilitații și o să devii o persoană mai calmă.

–          Digestia îți merge strună, și vei folosi toaleta zilnic.

Știu că până la ora actuală ai întâlnit sute de produse și programe detox. Practic lucrurile stau destul de simplu și nu trebuie să cheltuiești bani pe produse, pasile sau ceaiuri minune.

Îți poți organiza chiar singur o sesiune de curățare, având focus pe căile de eliminare ale organismului.

              Cum poți asigura o eliminare eficientă în perioada detox?

În primul rând este foarte important să te miști. Mișcarea favorizează eliminarea. Mișcarea pune limfa în “viteză”. Prin intermediul limfei se elimina o cantitate mare de toxine. Cu cât limfa stă mai nemișcată cu atât vom elimina mai greu. Cel mai bun mod de a accelera circulația limfei sunt săriturile. Îți recomand să sari zilnic pe trambulină, să sari coarda, să faci tot felul de exerciții cu sarituri.

              Un alt aspect foarte important este sănătatea pielii. Prin piele se elimina multe substanțe toxice, de aceea îți recond periajul uscat al pielii zilnic, atunci când faci detox.

              Sistemul respirator joacă și el un rol foarte important. Îți recomand exerciții serioase de respirație. Cu ajutorul respirației scoatem tot ce e toxic în organism și aducem ”o gură de aer” proaspăt.

              Bea foarte multe lichide, astfel încât să permiți o bună funcționare a rinichilor.

              Ce să manaci când ești la detox?

Multe persoane consideră că este absolut necesar să stea pe o dietă lichidă atunci când fac acest proces de curățare. Pot spune că nu împărtășesc neapărat această idee.

Îmi place atunci când se face perioada de detox să combini postul terapeutic cu apă, cu zilele sau mesele de sucuri din legume și fructe dar și cu mese delicioase și hrănitoare în care asiguri corpului macronutrientii și micronutrientii necesari.

Mai am pentru ține o ultima sugestie.

În cazul în care te-ai hotărât să faci o perioada de detox, te rog să începi cu blândețe, și caută o persoană abilitată care să te călăuzească în acest proces. Îți recomand o persoană care abordează un detox simplu, curat fără o mie și una alte produse, care îți vor curată portofelul, în nici un caz organismul.

Spor la sănătate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *