...

Despre retenția de apă

retentie apa

Retenție de apă? Cauze și soluții

Am scris mult în ultima vreme despre inflamație și nu pot să nu vorbesc puțin și despre retenția de apă.

Suntem compuși 70% din apă, care este folosită în multe procese din organismul nostru și în același timp eliminată zilnic prin rinichi, piele, plămâni și intestine.

Hidratarea este un proces atât de simplu, dar atât de important, de care organismul nostru are nevoie și care de multe ori ne dă bătăi de cap.

 

Apa menține corpul hidratat. Când ești hidratat, te simți energizat și funcționezi mai bine, la fel ca o plantă care are nevoie de apă pentru a nu se ofili.

 

Apa ajută la menținerea unei temperaturi constante a corpului. Când transpiri, corpul tău se răcește, prevenind supraîncălzirea. Apa este ca un autobuz pentru nutrienți.

 

Ea transportă vitaminele și mineralele din mâncare către toate celulele din corp, unde sunt necesare pentru a-ți menține sănătatea.

 

Apa ajută la eliminarea toxinelor și a deșeurilor din corp prin urină, transpirație și fecale. Este ca un sistem de curățare internă care te ajută să te simți bine.

 

Apa ajută la lubrifierea și amortizarea articulațiilor, așa că te poți mișca ușor și fără dureri. E ca uleiul pentru o bicicletă, care face lanțul să se miște fără probleme.

 

Apa ajută digestia și absorbția nutrienților din mâncare. Este esențială pentru ca stomacul și intestinele să funcționeze corect. Creierul tău are nevoie de apă pentru a funcționa corect.

 

Hidratarea bună îți poate îmbunătăți concentrarea și starea de spirit.

 

Apa este esențială pentru aproape toate funcțiile corpului nostru.

 

Fără suficientă apă, corpul nostru nu poate funcționa bine, așa că este important să bei suficientă apă în fiecare zi!

Ne regăsim des în situația în care reținem apă, chiar dacă ni se pare că facem totul ca la carte, chiar dacă suntem conștienți de beneficiile pe care aceasta le aduce. Retenția de apă înseamnă că organismul reține prea multă apă, ceea ce poate face ca anumite părți ale corpului să se umfle.

Este ca și cum corpul tău ar avea dificultăți în a elimina apa în mod normal.

  1. Consumul excesiv de sare

Dacă mănânci prea multe alimente sărate, corpul tău va păstra mai multă apă pentru a dilua excesul de sare. Este ca și cum ai turna prea multă sare într-un pahar de apă și ai avea nevoie de mai multă apă pentru a o dizolva.

Soluția: Evită toate alimentele procesate – fast food, cereale, patiserii, mâncare semipreparată, dulciuri, conserve diverse, etc.

  1. Bei prea puțină apă

Ciudat, nu? Când te gândești că reții prea multă apă, îți vine parcă să nu mai bei, dar dimpotrivă. Când nu bei suficientă apă, corpul tău încearcă să păstreze cât mai multă apă posibil, pentru a preveni deshidratarea. E ca și cum ai păstra rezerve de apă într-o sticlă în zilele în care nu ai acces la apă.

 

Soluția: Bea mai multă apă! Ce ai auzit tu cu 2 l de apă pe zi este irelevant pentru că fiecare suntem diferiți, avem greutate diferită, stil de viață diferit, locuim în locuri diferite cu climă diferită, așa că ai un necesar aparte.

Și totuși cum știi când ești hidratat? Analizează culoarea urinei – dacă este galben pai spre deschis înseamnă că ești în regulă, dacă are o culoare mai închisă și bei multă apă, consultă un medic. Atenție, nu lua în considerare prima urină dimineața, când aceasta este normal să aibă o culoare mai închisă.

  1. Lipsa de mișcare

Dacă stai prea mult timp pe scaun sau în picioare fără să te miști, lichidele se pot acumula în picioare și glezne. Mișcarea ajută circulația și previne acumularea de apă. E ca și cum apa dintr-un râu ar stagna dacă nu curge.

Soluția: Mergi cât mai mult pe jos, evită să iei mașina la serviciu, poate mergi cu bicicleta sau pe jos, folosește scările, nu liftul, sau poate chiar începi o rutină de exerciții fizice.

  1. Modificări hormonale

Schimbările hormonale, cum ar fi cele din timpul ciclului menstrual în cazul doamnelor sau în timpul sarcinii, pot duce la retenția de apă. E ca și cum hormonii ar spune corpului să păstreze mai multă apă.

Soluția: Dacă ai eliminat cauzele posibile de retenție a apei și totuși simți că lucrurile nu sunt așa cum ar trebui, consultă un medic. Este cel mai în măsură să evalueze modificările tale hormonale.

  1. Anumite medicamente

Unele medicamente, cum ar fi cele pentru tensiune arterială sau steroizi, pot cauza retenție de apă.

Soluția: Minimizează utilizarea acestor medicamente și atunci când le administrezi, asigură-te că te hidratezi suficient.

 

Retenția de apă poate fi cauzată de diverse motive, de la dietă și lipsa de mișcare, până la modificări hormonale și anumite probleme de sănătate. Dacă observi că te umfli des, e bine să vorbești cu un medic pentru a afla cauza exactă și ce poți face pentru a te simți mai bine.

Atenție! Retenția de apă nu este o boală, ci mai degrabă un avertisment că ar fi momentul să intervii și să faci schimbări în obiceiurile tale de zi cu zi, mai ales în ceea ce privește alimentația sau activitatea fizică.

Vrei să fii la curent cu tot ce scriu în materie de stil de viață sănătos? Abonează-te la newsletterul meu și vei fi la curent cu cele mai recente articole, sfaturi utile, rețete sănătoase și noutăți din domeniul sănătății. Fiecare email îți va aduce inspirație și informații valoroase pentru a-ți menține sănătatea și a trăi o viață echilibrată.

Nu rata șansa de a face parte din comunitatea mea dedicată unui stil de viață sănătos!

Click aici și începe călătoria către o viață mai sănătoasă și mai fericită!

Spor la sănătate!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.