Zilele trecute am postat pe contul meu de Instagram despre cafea … și se știe clar că nu sunt o susținătoare a acestui produs…
De fapt stai să ne înțelegem bine… consum din când în când o cafea, iar cafeaua este pentru mine o metodă de socializare și de conectare, însă îmi place să cred că nu sunt dependentă de acesta băutură “miraculoasă”.
Sunt recunoascatoare că am avut aceste conștientizări, iar în ultima vreme mă bucur mai tare de un pahar cu apă și lămâie decât de o cafea…
După apă, cafeaua este cea mai consumată băutură. Și este un subiect controversat.
Anumite persoane consumă cafea atunci când sunt foarte obosite, și astfel își îmbunătățesc starea, se simt mai energice și pot să își ducă mai departe activitățile într-un ritm susținut.
Muți oameni, chiar foarte mulți oameni consumă cafea pe stomacul gol dimineața, imdeiat după trezire. Îmi spun chiar că nu pot funcționa fară să își bea cafeaua când se ridică din pat.
Pe de altă parte există o tabăra care susține că este foarte dăunător sănătății să consumi cafea imediat după ce te-ai trezit.
Studiile arată că folosirea cafelei duce la stimularea producerii de acid în stomac.
Sinceră să fiu nu știu dacă cafeau pe stomacul gol iți afectează sau nu digestia într-un anume fel, însă știu că dimineața în mod natural nivelul cortisolului este crescut, iar dacă bem cafea nu facem altceva decât să creștem și mai mult acest nivel, astfel încât vom produce mai multă adrenalină.
Ce se întâmplă atunci? Super simplu- vom avea o percepție total diferită asupra stresului și a urgențelor, simțindu-ne mereu pe fugă și în alertă.
O stare de calm și liniștire nu se poate instala într-un organism în care nivelul cortisolului este super ridicat și glandele adrenaline super solicitate.
Sfatul meu, dacă eșți consumator de cafea, este să iți asculți corpul…dar să îl asculți cu adevărat și să vezi ce iți transmite. În modul acesta vei descoperi când este momentul cel mai bun pentru ține să consumi cafea.
Personal cred că nu este în regulă să consumi cafea în prima ora după ce te-ai trezit însă, cercetează dacă organismul tău preferă cafeaua înainte de masă, în timpul mesei sau după masă. Nu uită cafeaua stimulează producerea acidului gastric, dar nu vine cu disconfort digestiv, ea “lucrează” mai mult la sitemul nostru nervos, crescând producția hormonului de stres.
Așa cum ți-am spus mai sus cortisolul este hormonul stresului și este o piesă foarte importantă în tot organismul nostru.
Este produs de glandele suprarenale și ajută la reglarea metabolismului, a tensiunii arteriale, a glicemiei, este răspunzător de modul cum ne simțim în general.
Este demonstrat că atunci când avem un nivel înalt de cortisol, când suntem “îmbibați” în acest hormon apar diverse probleme de sănătate cum ar fi tensiune arterială crescută, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, boli ale sistemului nervos.
Totuși este și un aspect pozitiv în toată această poveste, pentru că ți-am spus … capacitatea cea mai mare a organismului nostru este de a se adapta la diverse situații.
În cazul celor dependeti de cafea, care beau regulat cafea, producția de cortisol atunci când consumă această băutură este mult mai scăzută decât a celor care beau cafea ocazional.
Și în plus, există un studiu care ne spune clar că atunci când bem cafeaua pe stomacul plin producția de cortisol este evident mai mică decât dacă am consuma-o pe stomacul gol.
Știu că anumite persoane se simt excelent consumând cafea, însă o parte din noi, și aici mă includ și pe mine au stări de agitație, palpitații, ne crește tensiunea arterială. În acest caz ar trebui să recomsideram consumul zilnic de cafea.
Nu spun să nu mai bem cafea, ci spun să o folosim ocazional. Pentru că te definește ceea ce faci zilnic, nu ceea ce faci ocazional.
Personal cafeaua îmi da peste cap somnul, deci chiar dacă o consum, o consum în prima parte a zilei.
Persoanele cu care am lucrat și care aveau probleme în a pierde kilogramele în plus, au avut rezultate mai bune atunci când au renunțat la cafea. De asemenea femeile însărcinate ar trebui să folosească cu moderația această băutură, având în vedere că traversează placenta.
Ca și concluzie, să bei cafea pe stomacul gol poate să iți afecteze pe termen lung starea de sănătate. De asemenea aceste efecte negative au fost demonstrate și atunci când cineva consumă cafeaua pe termen lung, zi de zi.
Sfatul meu este că dacă iți place această băutură, însă ai probleme digestive, încearcă să consumi cafea după ce ai manacat. Merită să probezi acest lucru și să vezi cum te simți.
În cazul în care experimentezi stări de anxietate, de neliniște, atunci iți recomand să revizuiești câtă cafea bei pe parcursul unei zile.
Băutul cafelei poate părea un gest inofensiv, natural, însă pe cât de mic pare pe atât de mari efecte produce în organismul nostru.
Spor la sănătate!