Quinoa- este sămânța plantei denumită științific CHENOPODIUM quinoa.
Este foarte bogată în micronutrienți, este o pseudocereală și poate fi considerată un super aliment.
Concret, datorită conținutului mai mare de proteină, față de alte cereale îmi place să o folosesc cât mai des atunci când am nevoie de orez, porumb sau alte cereale în prepararea anumitor mese delicioase.
Este un super aliment pentru că are un conținut de 15% proteină la 100 grame având un echilibru foarte bun al aminoacizilor.
Conține vitamine, minerale și polifenoli. De asemena are un conținut interesant de Omega 6 și vitamina E.
Cum gătesc quinoa?
În primul rând o spăl foarte, foarte bine înainte de consum. O spăl chiar în 3-4 ape. Ideal ar fi să o lași la hidratat peste noapte sau cu 1-2 ore înainte să o folosești, în apă cu puțin suc de lămâie sau o linguriță de oțet.
În cazul în care nu o vei spala bine, va avea un gust amărui, datorită saponinei- o substanță care protejează aceste semințe de dăunători.
Quinoa este un aliment cameleonic îi spun eu. De aceea poți face preparate dulci dar și sărate, pentru că ia gustul celorlate alimente cu care o combini.
Îmi place să o folosesc în rețetele unde ar trebui să folosesc cereale precum grâul sau secara.
După ce o fierbi poți deveni foarte creativ. Eu fac salate cu quinoa, îngroș supele crema, o folosesc la ardei umpluți, la sarmale, în terciuri dimineața sau pur și simplu o gătesc ca și garnitură cu multe legume.
În cazul în care ai copii să știi că această ȚcerealăȚ este ideal să fie introdusă în alimentatia lor.
INFORMAȚII NUTRIȚIONALE
368 calorii
14.1 g. proteine
6.1 g. lipide
64.2 g. carbohidrați
7 g. fibre
Datorită faptului că nu are un index glicemic atât de mare, consumul de quinoa nu îți ridică nivelul zahărului în sânge așa de mult precum o fac alte cereale.
În cee ace privește conținutul de fibre, acest super aliment conține mai multe fibre decât orezul sau porumbul. Aproape 90% din conținutul de fibre sunt fibre insolubile, iar consumul acestora este asociat cu reducerea riscurilor pentru diabet și alte boli de nuritie.
Dar cel mai important aceste fibre insolubile hrănesc bacteriile bune din stomacul nostru. Am mai scris despre importanța microbiomului și despre cât de important este să avem un echilibru perfect în rândul bacteriilor care ne populează intestinele.
Îmi place că quinoa are mai multe proteine decât porumbul spre exemplu, însă nu o pot considera o sursă principala de proteină. O văd ca și o sursă principala de carbohidrat.
Dar să îți explic de ce se învârte atât de mult cuvântul proteină în jurul acestui alimenet.
Este vorba despre aminoacizi. Aminoacizii formează proteinele și proteinele sunt cărămizile care construiesc coprul nostru. Unii aminoacizi sunt esențiali, corpul nostru neputând să îi producă. Acești aminoacizi esențiali trebuie să îi luăm din alimentație. Datorită faptului că quinoa conține toți acești 9 aminoacizi esențiali o face un aliment prețios, mai ales în rândul veganilor.
Quinoa- chiar dacă este o pseudocereală, o consider regina cerealelor datorită conținutului sau nutrițional și a nivelului mare de antioxidanți pe care îi conține. Dacă vei introduce acest aliment în dieta ta, cu siguranță vei controla mult mai bine nivelele crescute ale zahărului în sânge și vei reuși să îți meții mai ușor greutatea.
Quinoa nu continue gluten. Acest lucru o face o alegere excelentă pentru cei care sunt alergici sau foarte sensibili la gluten.
În plus piața produselor gluten free a cunoscut o explozie uriașă în ultimii ani, însă produsele pe baza de quinoa sunt produse gluten free care le puteți folosi cu încredere.
Cu siguranță quinoa poate fi o alegere interesantă în alimentația ta atunci când îți dorești să consumi mâncare care te hrănește cu adevărat.
Spor la sănătate!