Managementul timpului

Este un subiect așa de mult discutat și poate pentru unii poate părea obositor, însă este un subiect de care depinde direct…starea ta de bine! Scopul fiecaruia este să ducă o viață fericită, lipsită de griji si sa avem ani mulți și sănătoși.

Care este relația ta cu timpul?

Știai că fiecare om de pe planetă această are la dispoziție într-o zi 24 de ore? Învață să îți gestionezi eficient timpul…poate vrei să te trezesti mai devreme dimineața?

Tu cum îți folosești cele 24 de ore?

Înainte de a vorbi despre manegementul efectiv al timpului vreau să te opreșți o clipă și să cercetezi modul în care vorbeșți despre timp…Te simți ca esti într-o alergare continuă? Simți ca nu există niciodată suficient timp? Te pui la culcare de multe ori, simțindu-te vinovat că nu ai terminat anumite sarcini?

Am o veste bună pentru ține! Ai ocazia să îți schimbi relația ta cu timpul, începând chiar de acum!

Tu faci timpul! Tu îl produci! Totul se reduce la percepția ta despre timp și cum îl mangeriezi! Ai sufiecient timp și tu ești maestrul de ceremonie…când vine vorba despre timpul tău!

Cum poți deveni mai eficient și plin de …timp?

1.       Fă pauze de respirație și ai în focus respirația pe tot parcursul zilei! 

Respiră abdominal și îți vei activa sistemul nervos parasimpatic responsabil cu starea de calm a organismululi tău! Acest tip de respirație îți va aduce o stare de calm, prezența și centrare. Va avea un impact major asupra ta deorece când pe interior te bucuri de o stare de calm…și pe exterior se așează lucrurile. Astfel încât vei face față cu brio  termenelor limita, sau a presiunii!

2.       Ai grijă cum vorbeșți despre timp! Te rog nu mai repeta continuu că nu ai timp, că weekendul a trecut prea repede, că ți-ai dori că ziua sa aibă mai mult de 24 de ore. Timpul tău este exact așa cum ți-l faci tu! Poți să practici afirmații puternice începând chiar de acum! Repetă-ți peste zi:” Eu creez timpul!” “Am tot timpul necesar!”

3.       Fă un jurnal și scrie cum îți petreci timpul în fiecare zi!

Această lista este mandatoriu să conțină timpul care ți-l acorzi ție, timpul petrecut la muncă, pe social media, la televizor, etc. Fii onest și specific! În cazul în care nu reușeșți să faci o lista cum îți petreci tu timpul, fă o doar pentru o zi! De câte ori pe pui pe social media fi conștient la ora la care începi să butonezi și ora la care termini!

4.       Scrie pe o foaie de hartie top 5 lucruri la care ții foarte mult! Spre exemplu … pentru mine…aș trece sănătatea pe primul loc, apoi muncă, familia, prietenii apoi călătoriile. După ce ai făcut această lista, care reprezintă de fapt cele 5 valori ale tale, verifică pe ce îți “cheltui “ tu timpul tău zilnic? Se alineaza lucrurile? De exemplu dacă prima ta valoare este sănătatea, atunci cu siguranță pe parcusul zilei o parte din timpul tău este pentru a te îngriji de o stare de sănătate optimă. Cu cât acțiunile tale zilnice sunt corelate cu valorile tale, cu atât te vei simți mai bine!

5.       În fiecare zi să ai trei proiecte principale. Rezolva-le pe cele mai dificile prima dată!

Atenție asta nu însemna să te focusezi doar pe proiectele de la lucru, înseamnă să îți creezi ziua ideală să poți să faci toate activitățile care se aliniază cu valorile tale! Spre exemplu proiecte majore ale zilei pot să fie antrenamentele fizice, pregătirea unei mese sănătoase și timp de calitate cu copiii. Pentru restul vei găși timp! Te îndemn să îți alegi în fiecare zi top 3 priorități și să le bifezi pe acestea, apoi ce se mai întâmplă este bonus! Îți recomand să bifezi aceste top 3 priorități înainte de ora prânzului pentru că îți va aduce un grad mare de satisfacție!

6.       Renunta la lista te de lucruri de făcut și trece într-un calendar tot ce ai de făcut- îți recomand acum calendarele digitale, iar acolo poți să îți aloci și timpul necesar fiecărei activități în parte!

7.       Învață să delegi! Dar… să ne imaginăm că le-ai putea face tu pe toate! Orice super om sau super erou are de fapt în spate o întreagă echipa!

Sunt multe lucruri mărunte care te-ar putea degreva de câteva sarcini care îți mănâncă mult timp…de exemplu să găseșți pe cineva să te ajute la curățenie, la călcatul rufelor! Câștigi timp și dacă îți automatizezi plățile utilităților și îți programezi din timp tot ceea ce e recurent de făcut pe perioada unei săptămâni sau a unei luni! Cere ajutor partenerului de viață și copiilor în ceea ce privește treburile în gospodărie!

8.       Am lăsat pentru final cel mai valoros sfat al meu în ceea ce privește managementul timpului…. nu mai caută sau nu mai aștepta să faci lucrurile perfect! Eșți un om, nu un robot, lucrurile mai pot scapă de sub control, dar cu blândețe revino la obiceiurile bune!

Nu te mai judecă! Rămâi pozitiv și optimist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *