Micul dejun- la control!

Micul dejun la control!

Micul dejun- o masă pe care mulți o sar, sau mulți o îndrăgesc!

Personal îmi plac micurile dejun în familie, indiferent de vremea de afară, pentru mine reprezintă o oportunitate să mă hrănesc  sănătos și o ocazie excelență să ma conectez cu cei dragi!

Dar aș vrea să facem o radiografie la micurile dejun cela mai frecvente să le spun așa, și să vedem cum am putea îmbunătăți stilul alimentar… de la micul dejun!

Iată cele mai frecvente alegeri la mic dejun!

1.       CEREALE CU LAPTE

Sunt considerate o varianata ideală pentru micul dejun deorece mulți le consideră pline de nutrienți și vitamine, mai ales pentru copii. Cu toate că sunt o varianata rapidă de mic dejun, fără să îți mai bați capul, din păcate, majoritatea produselor de acest tip sunt mega procesate și cu foarte mult zahăr adăugat. Astfel încât devin o alegere foarte neinspirată!

Dacă vei consuma în mod regulat cerealele procesate, frumos și colorat ambalate din comerț riști să consumi foarte mult zahăr, iar un consum ridicat de zahăr duce la degradarea sănătății, vine la pachet cu boli de inima, diabet de tip 2 și probleme cu ficatul.

O bună parte din publicul larg alege cerealele pentru că sunt bogate în fibre. Practic fibrele ne fac să ne simțim sătui, însă de multe ori și conținul de fibre al acestor cereale este foarte mic, tocmai din cauza proceselor multiple din timpul producției.

Îți recomand să consumi cereale la micul dejun, însă alege cerealele integrale, care le cumperi tu la vrac și le prepari acasă! Ai o varietate de opțiuni- ovăz, hrișcă, mei, secară, quinoa, orez integral, etc. Toate acestea le poți consuma cu lapte, lapte vegetal, fructe, iaurt !

2.       VAFE ȘI CLĂTITE AMERICANE

Este micul meu dejun preferat pentru weekend! Din păcate majoritate fac aceste clătite din făină albă de grau, care practic e lipsită de fibre și de toți nutrienții.  Mai rău este că de multe ori facem tot felul de toppinguri precum- sos de ciocolată, sau alte sosiri din comerț care sunt bogate în fructoza, având și foarte mult zahăr adăugat. Așa că riști că de la prima ora a dimineții să îți depășești porția de zahăr pe ziua în curs!

Soluția?

Eu iubesc clatiltele…și le fac aprope în fiecare sâmbătă dimineață, însă le fac din făină de ovăz și pregatesc sosuri excelente doar din fructe de sezon sau fructe congelate! Dacă vrei și mai mult atunci te poți juca pe ele cu iaurt și ciocolată neagră! Sunt sigură că o să devină micul tău dejun preferat! Al meu este!

3.       PÂINE CU UNT ȘI CU GEM- CHIAR CU MARGARINĂ CÂTEODATĂ

Un mic dejun atât de clasic! Mulți trăiesc cu ideea că mănâncă pâine pentru a își asigura necesarul de minerale și vitamine, dar majoritatea pâinii este făcută din făină albă, super rafinată, care practic vine cu puțini nutrienți. 

În cazul în care optezi pentru o pâine bună, făcută în casă, din făinuri integrale și alegi un unt din sursă sigură atunci putem vorbi de un mic dejun corect. Sub nici o formă nu vreau să mai folosești margarină ca și aternativa deorece este plină de grăsimi trans, foarte nocive pentru noi, oamenii.

4.       FRESH DE FRUCTE

Pare un mic dejun rapid și atât de sănătos! Sunt sigură că ai optat și tu de multe ori dimineață pentru un fresh de portocale!

Te îndemn cu drag să consumi doar sucurile din fructe făcute de tine în casă și să eviți sucurile de fructe din comerț. Aici am scris mai multe despre sucuri. De regulă ele au un conținut scăzut de fruct și sunt pline de zahăr și alți îndulcitori.

Freshurile din fructe vin la pachet cu foarte mulți nutrienți dar în același timp păstrează cantități mari de fructoza, și le lipsesc cu desăvârșire fibrele- care dacă va mai amintiți ne țin sătui.

Îți recomand să alegi să consumi la micul dejun fructe proaspte, întregi, să nu le mai storci!

În cazul în care ții neapărat să bei fresh, îți recomand să te rezumi la două – trei zile pe săptămâna, și mai bine ar fi dacă adaugi și câteva legume în el și să îl mai diluezi cu puțînă apă!

5.       PRODUSE DE PATISERIE

O varianta gustoasă și foarță plăcută pentru unii la micul dejun! Din păcate aceste produse sunt foarte procesate, multe dintre ele stau și congelate o bună bucată de vreme, sunt pline de zahăr și sunt pe baza de făină albă!  Practic, ne satisfac gustul, însă nu ne hrănesc organismul deloc!

6.       IAURT CU FRUCTE

Sună apetisant și este o varianata excelență, atâta timp cât nu îl cumperi gata ambalat! Nu consuma iaurturi cu fructe, iaurturi îndulcite, ambalate!

Optează să cumperi un iaurt simplu și în care să îți adaugi tu fructele preferate!

În cazul în care ești tentat să iei un iaurt cât mai degresat, te sfătuiesc totuși să optezi pentru un iaurt gras, în acest fel te vei simți mai satul!

Mai ai opțiunea să adaugi nuci și semințe în iaurt!

7.       GRANOLA ȘI BATOANE

Când am descoperit granola mi se părea că sună atât de elevat și de …sănătos…

Cu cât am studiat mai mult situația..nutritional….am descoperit că această granola arată mai mult că un desert decât o masă sățioasă!  Aceste produse au un conținut mare de grăsime și de zahăr!

Te încurajez să iți prepari tu singur în casă granola și batoanele care le folosești!

8.       TOT FELUL DE PRODUSE GLUTEN FREE

Dietă fără gluten a devenit foarte populară în ultima vreme, iar piața produselor fară glute a explodat la propriu în ultimii cinci ani!

Din păcate foarte multe din aceste alimente sunt foarte procesate, și se folosesc ingrediente rafinate, adică fără valoare nutritionala, precum orezul, cartofii, tapioca, toate cunoscute fiind că și cauza a ridicării niveluli de zahăr din sânge!

În cazul în care vrei să ai un mic dejun “glute- free” atunci te rog să te orientezi spre ouă, smoothie-uri din legume și fructe, legume, și chiar cereale fără gluten. Spre exemplu mie îmi plac foarte mult fulgii de ovăz fără gluten!

Sper că  te-am ajutat să îți faci o idee despreu cum ar trebui să arată micul tău dejun!

Te rog să ai în vedere că simplitatea este cheia succesului. Dacă mai adaugi și puțină dragoste atunci când îți prepari mâncarea, cu siguranță aceasta va fi foarte nutritivă și te vei bucură de o groază de beneficii din urma ei!

Spor la sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *