În curând vine primăvara!
Da, cu siguranță vine. Și, într-un fel, este la modă să vrem să ne detoxifiem organismul, să lucrăm brusc la sănătatea noastră, să facem tot felul de cure, în special cure cu sucuri și tot felul de fresh-uri.
Practic, iei fructe, legume și diverse ierburi și în câteva secunde le transformi într-o băutură magică care te ajută în lupta împotriva oboselii și îndepărtează toate bolile.
Zâmbesc.
Bineînțeles că au un gust divin, și chiar dacă nu ar avea, tot le-ai bea pentru că ai convingerea că sunt sănătoase.
Problema la aceste cure cu sucuri este că nu este susținută de dovezi și, în al doilea rând, o viață doar pe sucuri este lipsită de un nutrient foarte important.
Înainte să mergem mai departe, poate sunt voci care spun: „Cel mai mult am slăbit când am făcut o cură cu sucuri”.
Da. Slăbești, dar oare ai slăbit în regulă?
Dacă ai pierdut câteva kilograme de masă musculară și câteva grame de grăsime, nu mă încântă deloc această modalitate de a slăbi.
Alte voci spun: „Am făcut o cură de sucuri și mă simt fantastic – nu mai am stări de balonare, sunt mai energică, etc…”
În acest caz, aș vrea să acordăm puțină atenție legăturii dintre cauzalitate și efect. Normal că, dacă înainte aveai o dietă puternic inflamatorie și o înlocuiești cu orice altceva mai calitativ, te vei simți mai bine din toate punctele de vedere și vei avea mai multă energie.
Să revenim la curele cu sucuri.
Sucurile de legume și fructe au fost promovate ca fiind benefice pentru detoxifierea organismului și îmbunătățirea sănătății în general.
Cu toate acestea, ele pot avea atât avantaje, cât și dezavantaje, iar recomandarea lor depinde de mai mulți factori, inclusiv starea generală de sănătate a unei persoane, obiceiurile alimentare anterioare și scopurile individuale.
Înainte de toate, susțin cu tărie că mai bine mâncăm fructele și legumele întregi decât stoarse, pentru că atunci când le stoarcem, le vom scădea drastic conținutul de fibre, care ne ajută să ne simțim mai sătui pentru mai mult timp, susțin digestia și ajută să nu avem creșteri bruște ale glicemiei.
Procesul în sine de stoarcere îndepărtează majoritatea fibrelor existente în fructe și legume. Dar, curele cu sucuri au și avantaje, precum varietatea de micronutrienți, te hidratează și sunt foarte ușor de digerat, un lucru benefic pentru persoanele cu probleme digestive.
Cântăriți bine însă dezavantajele care vin la pachet cu avantajele.
-
Lipsa fibrelor, care duce la pierderea unor beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi digestia sănătoasă și controlul greutății.
-
Atentie la aportul energetic insuficient, mai ales în cazul curelor de detoxifiere mai lungi.
-
Crește instant nivelul de zahăr din sânge. Anumite sucuri de fructe/legume pot conține cantități semnificative de zahăr natural, ceea ce poate duce la creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge și poate afecta persoanele cu diabet sau cu sensibilitate la insulină.
Dacă alegi să storci fructele și legumele, asigură-te că bei sucul sau smoothie-ul imediat. Vitaminele și mineralele vor rămâne în suc pentru câteva ore, dar se vor oxida când sunt expuse la aer, reducând compoziția nutritivă a sucului și crescând creșterea bacteriană care te poate îmbolnăvi.O porție de suc proaspăt poate fi o gustare delicioasă, însă încearcă să o limitezi la maximum 1 suc pe zi.
Încearcă să obții majoritatea micronutrienților de care ai nevoie din fructe și legume întregi.
În concluzie, curele cu sucuri de legume și fructe pot fi benefice în anumite circumstanțe, dar este important să fie urmate cu atenție și să fie parte a unei diete echilibrate și sănătoase.
Lasă-mi un comentariu și spune-mi tu ce experiență ai avut cu sucurile din fructe si legume.
Consultarea unui specialist în nutriție sau a unui medic înainte de a începe o astfel de cură este întotdeauna recomandată. Spor la sănătate.