În ultima vreme, am tot auzit vorbindu-se foarte mult despre Zonele Albastre – The Blue Zones.
Este un subiect pe care l-am discutat cu mult timp în urmă, și poți citi aici.
Am fost pasionată de subiect încă de pe băncile școlii când l-am avut profesor pe Dan Buettner, care de fapt m-a introdus în această lume magică a zonelor în care oamenii sunt foarte longevivi.
Știu că acum este un subiect la modă, în special miniseria de pe Netflix pe acest subiect.
În aceste zone există populație foarte longevivă, care trăiește cu ușurință până la 100 de ani sau peste.
Documentarul menționează Sardinia, Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grecia), Okinawa și Singapore. Aceste zone sunt unite practic de câteva puncte comune care se crede că ar fi secretul longevității cum ar fi:
-
consum mare de alimente de origine vegetală și în special leguminoase
-
consum redus de carne
-
consum moderat de alcool
-
activitate fizică persistentă în intensitate scăzută
-
legături puternice în familie și comunitate
De aici pleacă tot felul de întrebări precum: „Oare să mai mănânc carne dacă vreau să-mi asigur longevitatea? Oare e bine să consum carne?”
Păi hai să vedem…
Ce fac oamenii în Zonele Albastre?
Merg foarte mult pe jos, sunt activi pe tot parcursul zilei. NU stau ore în șir în fața unui laptop sau a unui telefon.
Se bucură de mese împreună cu familia și prietenii. Petrec mult timp în aer liber și în soare.
Consumă o varietate de legume bogate în nutrienți.
DAR consumă și produse de origine animală, atât cât au acces.
Consider și eu dieta pe bază de plante dietă excelentă, însă în zilele noastre adaosul acesta de proteină îl văd ca o necesitate absolută.
De ce? Pentru că nu poate fi o adiție dezastruoasă și în al doilea rând atunci când vorbim despre longevitate e nevoie să luăm în calcul și subiectul genetica.
Dar chiar și cu o genetică bună, o dietă nepotrivită și alegeri nepotrivite pot să nu aibă un final tocmai fericit.
Personal cred că în cazul acestor zone albastre funcționează bine genetica, DAR aceasta e susținută de un stil de viață sănătos.
În mare parte asta înseamnă mâncare reală, integrală, mișcare constantă, mult timp petrecut în natură, implicare în comunitate. O dietă care conține sau nu carne nici nu are importanță în fața stilului de viață pe care aceștia îl au.
În afara documentarului mai este menționată și o altă zonă albastră – Hong Kong, care începând cu 2023 are cea mai mare speranță de viață din lume, dar și cel mai mare consum de carne. Nu este vorba despre grupuri de nișă care consumă cantități extreme de carne, dar la nivel național, Hong Kong este numărul unu în ceea ce privește consumul de carne și longevitate. Ei mănâncă mult peste un kilogram de carne pe zi, cu o durată de viață medie de 85 de ani.
Îmi place ideea de Blue Zones, am citit și le-am studiat cu mult înainte să fie atât de mediatizate, însă le văd ca pe un concept întreg, care trebuie implementat cu totul, nu doar frânturi.
Sunt curioasă, tu ce părere ai, dacă ai citit cartea sau ai văzut documentarul? Aș fi bucuroasă să îmi lași un comnetariu cu parerea ta mai jos.