REMEMDII NATURISTE
Dacă stai și privești în jur parcă trăim într-o lume tot mai chimică, cu tot mai multe alimente și medicamente procesate!
În acest context mulți oameni se îndreaptă spre leacuri cât mai naturale, spre remedii naturale.
Foarte multe din aceste leacuri le găsim în bucătăria noastră, ele sunt folosite de ani de zile și oamenii continuă să se bucurre de propietățile lor curative.
MIEREA DE MANUKA
Derivă din arborele de manuka, întâlnit pe teritoriul Australiei și al Noii Zeelande! În aceste țări miere de manuka este considerată medicament, datorită propietăților ei antiinflamatorii și antimicrobiene.
Se folosește că și tratament topic pentru anumite răni sau alte leziuni ale pielii. Ajută la proliferarea celulelor canceroase.
Are o aromă puternică nisipoasă, ușor amăruie și se poate adaugă în ceaiuri sau smoothieuri. În ciuda faptului că provine din Australia, ea se găsește peste tot în lume, în special în magazinele cu specific naturist și farmacii.
Pentru a evita cumpărarea de produse din miere de manuka neautentice, verificați că brandul care îl cumpărați să aibă indicatorul UMF ( Unique Manuka Factor) care arată nivelul antibacterian al mierii. Alege o miere cu un nivel UMF de 10+.
ECHINACEA
Cunoscută ca și remediu împotriva răcelii și a gripei, echinacea are propietatea de a întări sistemul imunitar. A fost folosită pentru calmarea durerilor și combaterea febrei, a tusei, și a pojarului. Chiar dacă nu există multe studii care să arate efectul echinacei asupra sistemului imunitar multă lume o folosește de la primele semne a răcelii, tocmai pentru a preveni stările care vin o dată cu aceasta.
Echinacea se găsește sub formă de extracte lichide, sucuri, capsule și ceaiuri. Produsele făcute din planta proaspătă sunt mult mai eficiente decât cele prelucrate din plante uscate.
USTUROIUL
O plantă cu propietăți miraculoase. Are acțiune antibacteriană, antifungică și antivirală. Este considerat un antibiotic natural care are capacitatea de a lupta cu diferite tulpini de viruși.
În medicină tradițională chinezească, precum și în Ayurveda, usturoiul este folosit de secole pentru tratarea răcelilor, a gripei, infecțiilor respiratorii, a problemelor digestive și alte infecții. Există cercetare care arată că usturoiul poate scădea tensiune arteriala și colesterolul, reducând astfel riscul bolilor cardiovasculare.
Alicina, ingredientul responsabil de propietățile medicinale ale usturoiului își pierde din putere atunci când este gătit și nu aduce aceleași beneficii ca și atunci când este consumat proaspăt.
Este relativ ușor de consumat- în salate sau în smoothieuri. Usturoi proaspăt găsim și sub formă de capsule sau ulei.
TURMERIC
Este un ingredient folosit și el în Ayurveda de foarte mult timp pentru echilibrarea disfuncțiilor din organism și să susțină o digestie sănătoasă! În prezent face subiectul multor studii.
Curcumina, ingredientul activ din turmeric a fost demonstrat că reduce stresul oxidativ, are propietăți anti cancerigene și cardioprotectoare.
Rădăcina de turmeric, are o culoare portocalie foarte intensă datorită pigmentilor puternici, care atunci când lucrezi cu ea îți va lasa mâinile pătate. Din rădăcina de turmeric se pot face ceaiuri excelente!
GHIMBIRUL
La fel ca și turmericul este un remediu foarte cunoscut! Are propietăți anti-inflamatorii, anti-microbiene și antitumorale.
Este folosit pentru combaterea stărilor de greață și poate fi folosit cu succes și de femeile însărcinate.
Ingredientul activ se numește gingerol și studiile arată că poate regla nivelul zahărului în sânge, reduce riscul ulcerului stomacal și previne artrita.
Ghimbirul este folosit ca și condiment în diverse preparate precum și în deserturi! Îndrăznește să adaugi puțin ghimbir în salată, supă, tocănițe sau pe salata de fructe.
ULEIUL DE COCOS
Este un produs deosebit folosit atât în industria alimentară cât și în industria cosmetică! Este extras din nucile mature de cocoș recoltate imediat. Uleiul de cocos abundă în acid lauric care are remarcabile probietati antimicrobiene.
În cosmetică este folosit pentru întreținerea pielii, înlocuind cu succes cremele cosmetice, demachiantul sau soluțiile pentru hidratarea buzelor, evitând astfel consumul de produse cosmetice încărcate cu tot felul de chimicale și conservanți.
Consider că e nevoie să incluzi uleiul de cocos în dieta ta, deorece vei avea o groază de beneficii, precum reducerea riscului de infecții, reducerea colesterolului și a apetitului, care ne ajută atunci când ne dorim scăderea în greutate.
Este o sursă excelență de trigliceride cu lanț mediu, ceea ce îl face o grăsime ușor digerabilă!
Vă recomand să îl folosiți atunci când gătiți, chiar să îl alegeți în locul uleiului de floarea soarelui sau măsline, mai ales atunci când va doriți să prăjiți.
Adaugă o aromă plăcută mâncărurilor și îl gășiți și în varianata dezodorizată! Chiar dacă are atâtea beneficii trebuie consumat cu moderație!
LĂMÂIA
Lămâia este un fruct atât de cunoscut! Are puternice propietăți antibacteriene și astringente.
Cu un conținut mare de vitamina C, antioxidanți și flavonoide ajută la ridicarea imunității în față răcelilor, virozelor respiratorii și a altor infecții. Lămâia susține și digestia prin conținutul de pectină, o fibră solubilă care hrănește flora noastră intestinală.
Este destul de ușor să introducem lămâia în consumul zilnic! Putem face sucuri, limonade sau atunci când nu avem la îndemână fructe proaspete putem folosi cu succes uleiul esențial de lămâie. Uleiul esențial de lămâie îl putem folosi atunci când ne dorim să împrospatam hainele sau să întreținem o ambianța plăcută în casă, fiind adeseori folosit și în aromoterapie.
Atunci când ne dorim să ne alcalinizam și să ne energizăm putem consumă cu încredere un suc de lămâie.
PĂPĂDIA
O plantă destul de răspândită și în țară noastră! Are o floare de culoare galbenă intensă și niște frunze lunguiețe. De multe ori am considerat-o o buruiană, însă ea este o plantă cu propietăți terapeutice remarcabile!
Păpădia este bogată în colină, un ingredient activ, cu efect tonic asupra ficatului și sistemului digestiv, ajutând cu succes la detoxifierea organismului. Rășina lipicioasă care se găsește în rădăcini, tulpini și frunze poate fi folosită și ca remediu natural pentru negi.
Păpădia este folosită și că remediu fitoterapeutic dar și că aliment. Puteți folosi frunzele ei verzi în salate sau mâncăruri gătite, ceaiuri sau chiar smoothieuri verzi sau din legume. Atenție păpădia acționează ca și diuretic, deci atenție mare să va super hidratați atunci când o consumați intens.
Spor la sănătate!