Secretul din spatele sticlelor de plastic. Ar trebui să te îngrijoreze BPA-ul?

Plasticul este foarte periculos.

              Să vedem mai întâi ce înseamnă BPA?  Peste tot auzi reclame că anumite lucruri din plastic sunt “BPA free”. Cumva este un trend, mai ales în rândul ustensileleor pentru bucătărie și a lucrurilor din plastic pentru copii.

Bisfenol A sau BPA este un compus chimic care se folosește în produsele din plastic. Sticle de plastic pentru apă, sticlele pentru bebeluși, caserole, farfurii din plastic, toate conțin BPA.

Ce se întâmplă dacă suntem expuși la BPA?

În primul rând există ceva controversă în acest sens, însă foarte multe studii demonstrează toxicitatea acestui produs pentru organism. Sunt demonstrate legături între expunerea la această substanță și dereglări hormonale, tulburări endocrine precum sindromul ovarului polichistic (3), infertilitate, cancer la sân, prostată, dar și boli cardiovasculare.

Cum suntem expuși la această substanță?

BPA- ul poate să migreze în conținutul recipientelor din plastic, infestând astfel mâncarea sau băutura. Problema adevărată este când acest compus este în compoziția ambalajelor pentru conserve și mâncarea este depozitată pentru un termen mai lung. În acest caz subliniez apa ambalată în sticlă de plastic.

O altă cale prin care alimentele pot fi contaminate cu BPA este atunci când se încălzește mâncarea în vase de plastic în cuptorul cu microunde. (1).

Chiar dacă nu știi și tu poți să fii contaminat cu BPA. Se testează multă populație în acest sens, printr-un simplu test de urină. În Coreea 85% din copiii sub 2 ani au avut detectată această substanță în urină. (2)

Știu că este foarte confortabil ambalajul din plastic, însă consider că ar trebui să ne îndreptăm vertiginos spre o lume și un stil de viață cu mai puțin plastic. Mă bucur de acțiunile care au loc la nivelul Uniunii Europene referitor la folosirea ambalajelor din plastic și că se dorește diminuarea la maxim a acestui tip de material.

Cu toate că avem studii despre BPA, cu toate că există cercetare în domeniu, cred că  multe lucruri mai pot fi descoperite și vom fi uimiți despre cât de toxică poate fi această substanță pentru organismul uman.

Unde găsim BPA?

·       În toate produsele ambalate în plastic;

·       În conserve;

·       În produsele pentru igienă feminină, în special cele din perioada menstruației;

·       În anumite produse cosmetice;

·       CD-uri di DVD-uri;

·       Lentilele ochelarilor;

·       Echipamentele sportive;

·       Produse stomatologice;

Cum să ne ferim cât mai mult și cum să limităm expunerea la acest compus chimic?

Poți să ai în vedere începând de acum să te expui cât mai puțin. Mi-ar place să spun că ar fi bine să nu te expui deloc, însă știu, că în lumea în care trăim este imposibil.

Ce poți să faci concret?

·       Să nu mai cumperi mâncare ambalată în plastic. Consumă fructe și legume proaspete, neambalate.

·       Consumă apă ambalată în sticlă sau înlocuiește-ți sticla ta de apă din plastic cu o varianata mai prietenoasă cu mediul și cu tine. Îmi place să aleg sticlele din sticlă sau cupru.

·       Ai grijă ce jucării cumperi- aici insist să te uiți să fie jucării BPA free, mai ales acelea care se adresează în special copiilor foarte mici și pe care le bagă non-stop în gură

·       Nu încălzi la microunde în vase de plastic.

·       Străduiește-te să mănânci acasă cât mai des.

·       Când îți prepari cafeau folosește ibricul clasic sau “french press”. Espressoarele sunt alcătuite din plastic iar cafeaua poate fi contaminată în timpul preparării.

·       Consumă alimente congelate, în detrimentul conservelor clasice.

Știu că în lumea noastră este greu să ocolești plasticul însă sunt sigură că dacă te îndrepți să consumi mâncare cât mai proaspătă, neprocesata și din surse organice deja faci un mare pas spre limitarea expunerii tale la această substanță, atât de minuscula și atât de dăunătoare. 

Spor la sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *