Îndulcitorii sunt aditivi alimentari care îndulcesc alimentele în care sunt adăugați.
Îndulcitorii pot fi naturali (obținuți din plante) sau chimici (obținuți în laborator).
De asemena ei pot să contribuie cu multe calorii sau pot avea puține calorii.
Cumva omeneirea la apariția pe piață a îndulcitorilor a crezut că a tras lozul câștigător deorece aceștia au conținut caloric mic și nu cresc glicemia. O concluzie logică ar fi că aceștia nu îngrașă și vin cu o sumedenie de beneficii. Dar o fi oare chiar așa?
Ce este zahărul?
Zahărul este un produs dulce, obținut din sfeclă de zahăr sau din trestie de zahăr, cu un conținut mare de zaharoză (un dizaharid format din glucoză și fructoză). Are un gust dulce pronunțat și se asimilează repede de către organism.
Binențeles că excesul de zahăr este periculos, de aceea oamenii au fost în căutarea de soluții miraculoase pentru a putea beneficia de gustul dulce.
Dacă e natural e bun?
Și în cazul îndulcitorilor avem aceeași problemă. De multe ori faptul că spunem că e natural ne oferă cumva comfortul că putem consuma liniștiți, fără limite.
Nu este deloc așa.
Hai să va și explic de ce.
Care sunt îndulcitorii naturali?
În acesta categorie intră sucul diverselor fructe, curmalele, smochinele, siropul de agave, siropul de arțar, mierea, melasa, etc.
Atenție de multe ori îndulcitorii naturali conțin mai multă fructoza decât zahărul clasic de masă și îi recomand a fi consumați cu moderație.
Care sunt îndulcitorii artificiali?
În această categorie se regăsesc sucraloza, aspartamul, acesulfamul,zaharina, ciclamatul,neotamul, alitamul.
Permanent se derulează studii pentru a testa siguranța și reacția celor care consumă acești produși.
Din punctul meu de vedere aceștia trebuiesc consumați cu moderație deorece au multe efecte adverse asupra organismului, iar marele dezavantaj este că distrug flora intestinală.
Care sunt îndulcitorii naturali obținuți industrial prin sinteză?
Da. Corect. Chiar daca sunt naturali ei sunt obtinuti prin sinteză.
Există o categorie aparte de îndulcitori care se regăsesc în natură dar sunt produși prin sinteză chimică. Ai să fi poate surprins. Aceștia sunt ștevia, monk fruit și alcoolii din fructe.
Înainte să merg mai departe precizez că alcolii edulcoranti sau poliolii sunt alcolii naturali ai zahărului, și îi numim așa datorită grupării OH din formula lor, însă nu conțin deloc alcool etilic.
Xylitol este un alt alcool care se găsește în porumb sau scoarță mesteacănului și are index glicemic mic, acesta fiind foarte cunoscut pe piața din România.
Mi se pare că trăim în era aceasta a tot ce este natural, a unei diete fără zahăr și omenirea cumva își îndreaptă atenția spre un stil de viață sănătos.
Cred că îndulcitorii, fie ei naturali sau artificiali nu sunt o soluție la problemele noastre și la eliberarea de povara gustului dulce.
Cred că decât să ne pierdem energia și să ne creem dezechilibre în organism, mai bine ne educăm să nu mai fim prizonierii gustului dulce.
Bineteles DOZA FACE OTRAVĂ, așa că omului îi sunt permise multe cu moderație… dar oare putem noi înțelege această moderație?
Problema zahărului este atunci când este în exces. De fapt orice aliment în exces reprezintă o problemă. De multe ori căutând soluția salvatoare, ajungem să ne complicăm în alte direcții.
Așa că trăiește în echilibru și dezleagă-te de orice dependență, inclusiv cea de dulce.
Spor la sănătate!