...

Sunt uleiurile vegetale un pericol pentru sănătatea ta?

uleiurile vegetale sunt puternic inflamatorii

Am observat un interes crescut în ceea ce piveste uleiurile vegetale. Trăim cumva cu impresia că dacă vom consuma uleiuri vegetale și din semințe diverse acestea ne sunt mult mai de folos față de alte tipuri de grăsimi.

Hai să discutăm astzi un pic despre aceste uleiuri.

Am văzut în ultimii ani diete în care mulți profesioniști recomandă aceste uleiuri vegetale, însă ele pot să genereze probleme reale de sănătate.  Ceea ce contează cu adevărat este ce acizi grași conțin, din ce plante au fost prelucrate precum și modul în care au fost procesate.

Unde se găsesc aceste uleiuri în alimentația ta?

Practic cam peste tot. Le folosim atunci când gătim, când pregătim diverse dulciuri, dar mai ales se găsesc în alimentele procesate, în foarte multe sosuri, margarină, maioneze și majoritatea produselor de patiserie.

Cele mai comune uleiuri vegetale sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de răpită, uleiul de soia, uleiul de măsline și uleiul de cocos.

 Singurele uleiuri vegetale pe care le pot recomanda sunt uleiul de cocoș și uleiul de măsline.

 Atenție la unele produse pe care le găsiți pe rafturile magazinelor sau în restaurante și anume amestecurile de uleiuri. De multe ori credeți că veți cumpăra un ulei de măsline, dar de fapt eticheta vă prezintă un amestec de ulei de măsline cu alte uleiuri vegetale.

Aceste uleiuri au devenit foarte populare după 1990, când s-a dezvoltat foarte mult tehnologia și implicit tehnologia prin care acestea sunt extrase.

Acestea sunt extrase din plante prin diverse procedee care aproape întotdeauna implică folosirea solventilor chimici sau a unei prese- în cel mai fericit caz.  

Tot în ultimii ani se observă trendul general în care ne-a fost indus lucrul că aceste uleiuri sunt sănătoase, mai ales se recomandă pentru a preveni problemele cardiace. De multe ori sunt etichetate în acest sens și sunt recoamandate ca și alternativă mult mai sanataoase decât grăsimile saturate precum untul sau untura.

Într-adevăr există  cercetare care evidențiază că anumite uleiuri vegetale aduc beneficii organismului uman, însă unele sunt cu adevărat periculoase datorită aportului mare de omega 6.

Primul meu îndemn este să eviți aceste uleiuri, bogate în omega 6.

Nu recomand să folosești uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, uleiul de rapiță, uleiul de porumb, uleiul de arahide, uleiul de susan.

Aceste uleiuri sunt acizi grași polinesaturati cu formală chimică trans. Fiecare moleculă din organism are două stări: cis și trans- numite și enantiomeri. Dar nu vreau să fac foarte multă chimie aici. Formă cis e cea pe care organismul uman o recunoaște și acepta. Formă trans nu e recunoscută, însă poate fi transformată în cis dar cu mare dificultate. Și de aici se creează inflamatia în organismul nostru.

 Lucrurile trebuiesc bine clarificate. Organismul nostru are nevoie de acizi grași omega 6 și omega 3, deorece corpul nostru nu îi poate produce. Avem nevoie de aceștia într-un anumit raport unul față de celălalt și anume undeva de 1:1.

În zilele noastre, din păcate acest raport a ajuns undeva la 20:1. Atunci când consumi mai mult omega 6 decât omega 3 ajungi să produci foarte multă inflamație în organism.  

Această inflamație reprezintă o reală problema a societății noastre. În țara noastră am observat că oamenii nu sunt neapărat grași, obezi, ci mai degrabă suferă de inflamație cronică, această inflamație care conduce la boli de inima, diabet, cancer, și artitra.

Pe lângă bolile menționate mai sus aceste uleiuri vegetale produc un dezechilibru total al florei intestinale, produc anumite adicții alimentare și creează cadrul perfect pentru boală în general.

Din punctul meu de vedere uleiurile vegetale sunt un real pericol ascuns pentru sanatea umană. Reprezintă calorii goale, care nu aduc nici un aport benefic pentru organismul nostru.

Unde se ascund cel mai mult?

În mâncarea procesată de pe rafturile magazinelor. Practic tot junk-foodul care ne este atât de accesibil este plin de uleiuri de acest fel. Acest junck food este plin de zahăr, uleiuri vegetale și mult prea multă sare. Hai să îți  dau niște exemple: cornulețe, chipsuri, cartofi prăjiți, diverși crochete de pui sau peste, sosuri diverse, dressinguri pentru salată, batoane proteice ( culmea astea ar trebui să fie sănătoase), etc.

Nu vreau să închei până să nu povestesc puțin și din experiența mea de părinte.

Imaginează-ți că tu ești o persoană adultă care poate înțelege pericolele ascunse din farfuria ta. Însă ce faci în cazul copiilor, pentru că experimentez și văd că și alții se confruntă cu aceeași problema când copii refuză hrană variată santoasa în detrimentul crochetelor de pui și peste. Inclusiv la restaurante de renume meniurile de copii sunt de fapt niște mizerii, pe care nici nu le pot numi mâncare. Acestea fac adevărate ravagii în sistemul digestiv, și te aruncă într-un carusel prin care copilul îți va refuză continuu mâncarea reală, integrală. Știu că este o lupta grea, o lupta pe care trebuie să o duci cu diplomație și răbdare, dar ai nevoie și de suportul profesioniștilor, fie ei doctori, naturopati sau fitoterapeuți.

Îți recomand cu căldură în această perioada să fii foarte focusat pe caliatea mâncării pe care o consumi și să citești etichetele cu atenție.

Spor la sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.