...

Untul ghee

Ce este untul ghee?

De regulă viață îți aduce exact ceea de ce ai nevoie.

Suntem expuși diverselor provocări… și nu știm de ce.

Ei bine eu cred că avem de învățat din fiecare situație dificilă prin care trecem. Trebuie să recunosc că în timpul școlii mi se părea așa de mediatizat subiectul acesta despre sănătate intestinală… și de multe ori mă regăseau gânduri că de ce trebuie să stăm atât și să insistăm pe subiect?

Mi-am găsit mai târziu răspunsul..pentru că majoritatea oamenilor au o afecțiune care este legată de intestin.

În ultima vreme am trecut prin momente destul de tensionate din punct de vedere intestinal cu mezinul familiei așa că am început marea “cercetare” despre ce e bine și ce e mai puțin bine pentru intestin.

Vreau să impartassesc cu tine, pe rând, anumite informații.

Astăzi vreau să vorbesc despre ghee.

Mulți au auzit și mulți nu au auzit…despre acest unt clarificat.

Este folosit de mulți ani în cultură indiana, iar numele îi provine din sanscrită care înseamnă “stropit”. Practic acesta a apartut din nevoia oamenilor de a preveni stricarea untului în zilele cu temperaturi crescute.

Cum se face ghee?

1.    Într-o tigaie cu fund dublu se pune unt nesărat 80% grăsime și se topește la foc mic până se formează o spumă care se îndepărtează.

2.    După ce îndepărtăm spuma, se va evapora și apa din unt și ce rămâne în tavă va începe să fiarbă.

3.    Atenție să nu lași să fiarbă până ajunge la culoarea maro închis- asta înseamnă că l-ai ars. Acest unt nou trebuie să aibă culoarea galben închis.

4.    Așează-l într-un recipient de sticlă cu capac atâta timp cât este cald.

5.    Ideal e să îl păstrezi la frigider, dar rezistă fără probleme și la temperatura camerei.

Pentru mine ghee este un medicament mai mult decât un aliment.

–       Ghee este lipsit de lactoză și cazeină. Pentru cei care nu pot consuma lactate acest unt este varianata ideală.

–       Ajută repararea florei intestinale. Conține acid butiric, un acid gras cu lanț scurt, demonstrat științific că reduce inflamatia și îmbunătățește digestia.

–       Conține vitamina A și E  , vitamine liposolubile importante pentru sănătatea ochilor, a pielii și a sistemului imunitar.

–       Bogat în Omega 3, contribuie la sănătatea inimiii și scade vertiginos inflamatia.

–       Se folosește și în cosmetică sau la prepararea diverselor unguente la care se adaugă plante medicinale.

 De asemenea este foarte valoros în bucătărie.

–       În primul rând are punctul de fumegare foarte ridicat și de aceea se poate folosi încălzit până la 250C. Această îl face net superioar untului care are punctul de fumegare la 175C.

 Datorită faptului că untul ghee conține grăsime saturată recoamand să îl folosești cu moderație. Faptul că nu are lactoză și cazeină nu înseamnă că îl putem consumă în cantități mari.

Spor la sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.