În ultima perioada aud tot mai multe persoane care se confruntă cu probleme ale somnului. Atunci când nu te odihneșți bine, corpul nu se poate “repara”, nu se poate regenera și uite așa dintr-o problema, dai în alta!
Oare cine este vinovat de faptul că nu adormim seara sau nu avem un somn de calitate?
În principal, responsabil de acest aspect este nivelul ridicat de cortisol, hormonul stresului! Melatonina- hormonului somnului, se produce de către creier și este eliberat în sânge! Întunericul stimulează procesul de sinteză a melatoninei, în timp ce lumina îl oprește! Acest hormon, responsabil de buna funcționare a stării somn-veghe, poate fi produs și în laborator, ca supliment alimentar! Practic melatonina sesizează, comunică anumitor părți ale corpului că e vremea somnului!
Soluțiile când ai perturbări de somn este fie să aplezi la un supliment cu melatonina, fie să îți limitezi la maxim timpul pe ecrane seara. Lumina albastră a acestor monitoare nu face altceva decât să ne spună corpului că încă este ziua!
Este important să te îngrijeșți ca ciclul tău circadian să funcționeze în parametri optimi! Corpul tău să știe când este zi și când este noapte! Pentru aceasta nu uita să te vadă soarele cel puțin 30 de minute peste zi!
Hormonii responsabili de respectarea acestui ciclu sunt cortisolul, care are un nivel crescut dimineața, și melatonina, care are un nivel crescut seara- pregătind corpul pentru culcare!Când nu dormi ai o energie foarte scăzută și cu siguranță devii o persoană morocănoasă!
Situații în care ai nevoie de un supliment cu melatonină:
1. Treci printr-o perioada cu mult stress. Asta înseamnă că organismul produce mai mult cortisol de cât ar trebui! În asemnea situații corpul nu mai descifrează mesajul de la melatonină că e vremea pentru odihnă! Iar în cazul în care nu găseșți o varianata să aduci în jos nivelul de cortisol, ciclul circadian va suferi o intrupere!
2. Dacă te expui seara la lumina puternică, la lumina monitoarelor, ecranul telefoanelor sau al tabletelor!
Secreția masivă de melatonină vine ca răspuns la expunerea la întuneric! Toate aceste lumini nu fac altceva decât să spuna corpului că nu este încă ora de culcare!
3. Când călătorim în alte zone și există diferența mare de fus orar! Poate că nu se întâmplă des aceste situații, dar e bine să știi ce ai de făcut când te confrunți cu o situație de genul acesta! De ce se întâmplă această acomodare dificilă la o nouă zona de timp? Deorece corpul tău fiind obișnuit să produca mult cortisol dimineața, adică la un anumit moment, va continuă acest obicei, care ce e drept se va ameliora cu timpul!
În practică mea am întâlnit persoane care se tem să ia orice supliment pentru somn! Total greșit în cazul melatoninei! Melatonina este un supliment alimentar pentru care nu ai nevoie de rețeta medicală și nu are nici una dintre reacțiile adverse ale celorlalte medicamente pentru somn!
Inclusiv eu, cât și clienții mei folosesc în cure scurte suplimente cu melatonina! Ca orice supliment nu trebuie folosit pe perioade îndelungate! Acest supliment se administrează cu 30 minute înainte de a te pune la culcare!
Recomandarea mea de final, dacă ai o problema cu somnul sau o problema de sănătate, pe care un somn odihnitor ar putea să o ajute, este să apelezi la un medic sau la o persoană avizată pentru recomandări și tratament!
În final îți las câteva reguli importante pentru un somn odihnitor:
1. Fă o plimbare peste zi, în aer liber să te vadă soarele!
2. Nu mai sta pe ecrane seara înainte de culcare! Încearcă să te pui la somn cu o carte bună, iar dacă nu reușeșți atunci măcar folosește ecranele în “night mode”.
3. Ia-ți timp peste zi să te relaxezi și să faci lucruri care îți aduc bucurie! Ia pauze în care te răsfeți cu un exercițiu de respirație sau poate îți faci timp să mergi la o clasa de yoga sau poate la un salon să îți îngrijeșți părul sau unghiile!
4. Ia un suplimet cu melatonina. Fă o cură ocazională și te va ajută să ajungi mai ușor pe tărâmul viselor!
5. Ai grijă de sistemul tău imunitar!
Spor la sănătate!