În general se spune că sunt foarte sănătoase. Așa și sunt… sunt pline de micronutrienti și de calorii și sunt sursă veritabilă de grăsime.
Așa că în cazul în care vrei să slăbești folosește nucile cu moderație.
Știu că pot fi gustări excelente, însă problema vine în cazul celor care nu pot practică moderația. În cazul persoanelor care vor să slăbească evit gustările de nuci, tocmai din cauza faptului că nu se pot opri la o mâna mică de nuci.
În cazul persoanelor aflate în menținere recomand ca nucile să facă parte dintr-o dietă variată, însă la fel cu moderație.
Nucile pot fi consumate ca atare, sau sub formă diverselor unturi- paste care se prepară foarte ușor pur și simplu prin mixarea lor într-un blender de mare viteză.
Ce nuci ai tu la îndemână?
1. Nucile românești– recomand să ai în dieta ta alimente autohtone, de aceea aceste nuci reprezintă o alegere excelentă mai ales datorită aporului de micronutrienti. Fier, magneziu, fosfor, seleniu, cupru, mangan, precum și vitaminele B6, B5, B3, colină sunt doar câteva ingrediente a acestor nuci. Modul în care le consumi este destul de versatil. Poți să le mănânci ca atare sau poți să le consumi sub formă de unt, de “lapte-vegetal”, adăugate în salate, deserturi sau diverse preparate.
2. Migdalele– sunt bogate în vitamina E și ajută la repararea florei intestinale. La fel ca nucile românești pot și consumate sub diverse forme.
3. Fisticul– la fel ca majoritatea nucilor scade inflamatia, este bogat în antioxidanți și imbunatataeste tensiunea arterială.
4. Nuci pecan– cu un aspect ușor mai gigantic decât nucile românești sunt super gustoare, conțin tiamina sau vitamina B1, esențială pentru creșterea concentrării, energiei, combaterea stresului cronic și pentru prevenirea pierderii memoriei.
5. Alunele– sursă valoroasă de vitamina E, susțin sănătatea cardiovasculară și nu numai.
Care tip de nuci este cel mai recomandat să îl folosești?
Depinde.
Depinde de gusturile tale și depinde de obiectivele tale.
Personal îmi plac nucile românești sau pecan dar folosesc și foarte des migdale deorece sunt o sursă bogată de vitamina E, și au un spectu bogat al micronutrientilor.
Pe lângă aceasta, făina de migdale este foarte versatilă în bucătărie și are conținut scăzut de carbohidrați.
Atenție la consumul de nuci în cazul persoanleor care prezintă diverse alergii.
Nu necesită te îngrijorezi dacă ești în această situație deorece îți poți lua toți micronutrientii de care am vorbit mai sus din alte alimente precum cerealele integrale, diverse semințe, avocado, uleiuri, legume și fructe.
Ce beneficii ai dacă consumi nuci?
1. Ai o inima mai sănătoasă. Consumul regulat de nuci- alune, nuci caju, migdale, nuci pecan, etc- a fost asociat cu un risc redus de boli de inima. Nucile sunt bogate în acizi grași omega 3 care reduc inflamtia în corp și nivelul de colestrol din sânge.
2. Pot fi consumate de către diabetici. Sunt un adaos sănătos în alimentația diabeticului, având un conținut scăzut de carbohidrați și un indice glicemic redus, motiv pentru care nu provoacă creșteri, respectivi prăbușiri masive ale glicemiei.
3. Creierul îți funcționează mai bine. Cumva eu văd acest lucru că un beneficiu principal datorită conținutului mare de acizi grași omega 3 și vitamina E. Există și o asociere vizuală între formă unei nuci și a unui creier.
4. Ești mai sătul și eviți poftele alimnetare. Chiar dacă sunt dense caloric, consumate cu moderație contribuie la creșterea senzație de sațietate și reduc drastic poftele alimentare.
5. Ai oase mai puternice, datorită conținutului de calciu, magneziu și fosfor. Ajută la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei. Din această privința le recomand cu drag femeilor aflate la menopauza.
Dacă îți dorești sa aflii si mai multe te invit in comunitatea mea privată de pe facebook. Aici am interventii dese, challenguri periodice și o comunitate extraordinara interesată de stil de viață sănătos.
Click pe AICI si hai in comunitate.
Spor la sănătate!