Încă mai sunt câteva raze de soare blânde…încă vremea ne mai permite să ne bucurăm de natură… îmi plac băile astea în natură…
Indiferent cât de bine și frumos este acum, un lucru este foarte cert… vine iarna. Cu siguranță vine iarna… Și înainte să începem toți din domniul sănătății să vorbim despre imunitate vreau să mă asigur că vei intra în acest sezon rece foarte pregătit.
Îți las mai jos “planul” meu pentru a intra în iarnă cât mai pregătit.
Practic totul este atât de simplu, și ai de făcut un singur lucru pentru a te asigura de o imunitate mai puternică în sezonul rece.
Petrece acum foarte mult timp în natură, în lumina naturală, în soare.
Acest lucru aduce după sine multe beneficii:
1. Îți vei asigura necesarul de vitamina D peste iarnă.
Primul lucru de care vreau să te îngrijești este să te asiguri că ești în parametrii optimi cu vitamina D. Am mai scris despre vitamina D și continui să predic că are o importanță majoră în bună funcționare a organismului.
Petrecerea timpului sub razele blânde ale soarelui încurajează și stimulează producerea de vitamina D.
2. Reglează ritmul circadian, ceea ce este foarte important pentru un somn de calitate.
Somnul este un pion important în bună funcționare a organismului uman.
Pe scurt îți spun că e necesar să adormi înainte de ora 22.30. Tot pe scurt somnul este elixirul tinereții, al frumuseții și al sănătății depline. Felul în care arăți acum și te simți reflectă în mare parte ora de culcare.
De ce este important somnul?
· Pentru că reglează metabolismul.
Iar metabolismul este o piesă importantă în tot acest puzzle. Asta înseamnă că alegerile noastre alimentare de peste zi, senzația de foame și de sațietate sunt strict guvernate de cantitatea și calitatea somnului.
· Reglează glicemia. O noapte cu somn puțin sau de proastă calitate va fi urmată de o zi în care glicemia ta va stă destul de sus.
· În timpul somnului se curată creierul de anumite toxine și în felul acesta se efectuează cea mai bună prevenție pentru bolile neurodegenerative precum demență, Alzheimer și depresia.
· Îți contolezi mult mai ușor emoțiile a două zi dacă ai avut o noapte de somn de calitate. Cum verifici asta? Simplu. Ai răbdare cu copilul sau nu? Te poți juca cu el să îi acorzi atenție?
· Te ajută să fii o persoană focusată și eficientă care își poate îndeplini toate sarcinile. Persoanele care dorm bine sunt mult mai organizate.
Stai că îți explic acum. Noi dormin în cicluri de aproximativ 90 de minute. Într-un ciclu de somn trecem prin somn REM și nonREM. REM= Rapid Eye Movment (ni se mișcă ochii foarte rapid). În timpul somnului REM visam. În timpul somnului NON REM – ne reparăm la propriu. Și avem 3 stadii- stadiul 1 de somn, stadiu 2 și stadiul 3.
În stadiul 1 trecem cu ușurință de la starea de veghe la cea de somn, și de multe ori ați trăit acele “trăsături în somn” sau ai impresia unei căderi în gol.
În stadiul 2– temperatura corpului scade, inima bate mai lent, mușchii se relaxează, practic organismul se pregătește pentru cel mai bun somn posibil – somnul adânc (stadiul 3).
În stadiul 3- este cel mai important somn și așa cum am spus minimul nenegociabil este de 1 h 30 minute pe noapte. Este somnul din care dacă te trezește cineva zici că te-a pălit trenul.
Îți recomand să folosești un ceas sau o brățară specială și să monitorizezi și tu cum stai cu somnul… sunt curioasă câte ore de deep sleep ai pe noapte.
Dacă vrei să știi și mai multe depre somn îți recomand cartea cu același titlu a lui Matthew Walker… este una din cărțile mele de căpătai.
Spor la sănătate!