A început vremea vacanțelor și parcă din ce în ce mai mult ne preocupă silueta și ne gândim să punem semnul egal între vacanță și kilograme în plus.
Nu este neapărat așa.
Ai toate motivele și șansele din lume să îți păstrezi silueta și să mănânci sănătos, chiar dacă mergi în vacanță.
Nu uita concediul nu înseamnă doar să lenevești la soare pe șezlong. Normal că este și această activitate binevenită, însă te încurajez să faci cât mai mulți pași, să mergi și să explorezi locuri noi.
Pentru că Grecia este o destinație foarte des aleasă vreau să povestim puțin despre mâncarea din această țară deorece este renumită pentru a fi delicioasă, săntoasa și plină de arome mediteraneene.
Îmi plac ingredientele proaspete, uleiul de măsline extravirgin, multitudinea de ierburi și condimente folosite pentru a creea preparate savuroase.
Nu o să vorbesc despre toate preparatele grecești care reprezintă o adevărată experiență a papilelor gustative.
O să menționez câteva preparate pe care eu le recomand ca și alegeri bune, sănătoase și fără să îți aducă kilograme în plus.
1. Hummusul- așa cum v-am mai spus este preferatul meu și reprezintă pastă de năut cu adaos de tahini, ulei de măsline și suc de lămâie. Este un prepart bogat în fibre și proteine.
Este o mâncare pe care o întâlnești în toată zona mediteraneană și se folosește de secole întregi. Spectrul de macronutrienti este foarte bine echilibrat astfel încât atunci când mănânci hummus îți aduci un plus de proteine și fibre din năut, grăsimi sănătoase din pastă de susan și uleiul de măsline.
Uleiul de măsline se găsește din belșug în bazinul mediteranean și care are o multitudine de beneficii asupra sănătății- scade inflamația, susține bună funcționare a creierului și a inimii, previne cancerul.
Hummusul se servește ca atare lângă o salată sau îl poți mânca alături de o pita sau crackersi.
2. Melitzanosalata – este salata de vinete grecească. Este făcută din vinete coapte, ulei măsline, usturoi și sucul de la o lămâie.
Vinetele sunt extrem de benefice în dieta noastră, sunt o sursă importantă de fibre și antioxidanți.
Observați că în bucătăria grecească se folosește foarte mult usturoi și lămâie, ambele fiind renumite pentru impactul pozitiv asupra sistemului imunitar.
La fel că și hummusul această salată este servită ca și aperitiv, însă poți să o consumi lângă salată, pita sau crackerși.
3. Tzatziki– un amestec extrem de gustos și răcoritor făcut din iaurt grecesc, castraveți și ulei de măsline.
Este scăzut în calorii, iar iaurtul grecesc este un adevărat miracol datorită procentului ușor mai ridicat de proteină. Proteina este un macronutrient principal în dieta unei persoane preocupată de sănătate, de păstrarea kilogramelor și de dezvoltarea masei musculare.
Acest sos poate fi servit ca atare sau se poate pune lângă o carne bună și astfel obții cât mai multă proteină la o masă.
4. Dolmades– sunt sărmăluțe din frunze de viță, umplute cu orez cu diverse ierburi și câteodată carne, fierte în ulei de măsline.
Frunzele de vită sunt pline de fibre și vin cu aport de vitamina A și vitamina K. Pe lângă asta sunt bogate în antioxidanți. S-a demonstrat că frunzele de viță lupta cu radicalii liberi de 10 ori mai mult decât strugurii proaspeți.
La acest preparat se folosește din plin pătrunjel și mărar, care vin cu multe beneficii nutriționale.
5. Gigantes plaki– este o tocăniță de boabe de fasole albe gătită în sos de roșii.
Fasolea este o sursă excelentă de proteină vegetală, iar vegetarienii care vizitează Grecia au opțiuni în ceea ce privește alimentația lor.
Este demonstrat că oamenii care consumă boabe multe, precum fasole, năut, linte, etc. sunt predispuși într-un procent mult mai mic la boli cardiovasculare.
6. Avgolemono– este o supă făcută din pui, ouă, lămâie, servită cu orez sau paste. Practic este varianta grecească a supei noastre tradiționale de pui.
În cazul în care ești răcit este o alegere excelentă, însă supă de pui poate și să prevină aceste infecții ale apartaului respirator.
Consumând acest preparat îți susții sitemul imunitar și în același timp ai un aport important de proteină din carnea de pui și din ouă. Atenție că poate avea un conținut mare de sare.
7. Souvlaki– sunt frigărui din carne mix și legume. Este un preparat autentic grecesc pe care îl găsești în orice restaunt cu specific. Este gătit din carne de pui, porc, miel sau vită și este servit lângă multe legume.
O masă ideală atâta timp cât stai departe de cartofii prăjiți care însoțesc adesea acest preparat.
Poți liniștit să ceri o salată mixtă în loc de acești cartofi prăjiți și atunci te poți bucura de o masă foarte bine balansată din punct de vedere al macronutrientilor.
Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să te adaptezi alimentar, in functie de stilul alimentar care îl ai, te invit in comunitatea mea privata de pe facebook.
Click pe link și hai alături de mine! https://www.facebook.com/groups/suportinslabire/
Spor la sănătate!