Un obicei excelent- in primele minute dupa trezire!
Oare cum sună că primul lucru după trezire, dimineața, să îți clatești gura cu ulei pentru 20 minute?
Sună bine? Sau poate ți se pare cam greu și poate cam mult timp! Dar dacă ți-aș spune că acest procedeu te ajută să ai o piele curată,să îți îmbunătățește igiena orală și chiar o să ai dinți mai albi,și să ai o respirație plăcut mirositoare plus multe alte beneficii, cu siguranță vei privi lucrurile altfel!
Clătirea gurii cu ulei este un străvechi obicei ayurvedic, care atrage tot mai mult atenția terapeuților din zilele noastre, tocmai pentru efectele sale miraculoase, atunci când te ții de treaba! Când plimbi uleiul prin gură, propietătile antibacteriene ale acestuia ajută la eliminarea bacteriilor, prevenind astfel inflamatia, congestia cailor respiratorii și chiar alergiile.
Această tehnică este pentru tine dacă:
– Te confrunți cu respirație urat mirositoare.
– Ai gingii care sângerează.
– Ai carii în mod frecvent.
– Suferi de gingivită.
– Ai dinți sensibili.
– Suferi de o deshidratare permanentă a gurii, a buzelor și a gâtului.
Știu că poate suna miraculos, dar dacă practici acest procedeu cu regularitate poți trata boli precum ulcerul sau probleme ale rinichilor!
În concluzie această tehnică este cea mai simplă metodă de îngrijire pe care poți să ți-o însușeșți! Este chiar ieftină- singurul cost fiind acela al uleiului pe care îl foloseșți.
Cum se procedează efectiv?
Se practică la prima ora a dimineții, imediat după trezire! Dar ai beneficii și dacă o faci în orice alt moment al zilei! Începe cu puțin și apoi poți mari și timpul și cantitatea de ulei! O să devină așa un procedeu natural și ușor…precum spălatul pe dinți!
Hai să vedem concret pașii:
1. Măsoară 1-2 lingurițe de ulei și pune-le în gură! Atenție nu ai voie să le înghiți! În ceea ce privește uleiul, poți utiliza ulei de cocoș, de susan, ulei de floarea soarelui…asta pentru cele mai bune rezultate! Deasemenea poți găși în comerț amestecuri de uleiuri ayurvedice speciale pentru această tehnică…sunt poate mai scumpe dar sunt super eficiente! Recomandarea mea este să foloseșți cel mai de calitate ulei cu putință!
2. Plimbă uleiul prin toată cavitatea bucală, mai ales printre dinți! Începe cu 5 minute și fă cumva să ajungi la 20 minute sau chiar mai mult! Atenție! Nu ai voie să înghiți uleiul deorece conține o groază de bacterii și toxine din gură ta!
3. Când eșți gata să scuipi uleiul ai grijă să o faci în gunoi, deorece acesta îți poate face probleme la instalațiile sanitare în timp!
4. După ce ai terminat curățarea cu ulei, clătește-ți gură cu apă și sare (la o cană apă 1 linguriță de sare) sau cu apă și oțet de mere! Clătește bine, astfel încât să te asiguri că nu mai ai deloc ulei în gură!
5. După ce ai curătat gura foarte bine, poți, opțional să cureți limba cu o linguriță, astfel încât să îndepărtezi toate toxinele, sau poți pur și simplu să te speli bine pe dinți.
6. Zâmbește în oglindă și mulțumește-ți că ți-ai luat timp să ai grijă de ține! Grijă pentru tine ar trebui să fie prima ta prioritate! Când ai cu adevărat grijă de tine, poți avea grijă și de alții!
Spor la sănătate!
Later edit: În acest proces foarte valoroase sunt uleiurile esențiale.
Cele mai des folosite uleiuri esențiale sunt:
1. Ulei esențial de mentă:
-Pasta ta de dinți probabil conține aromă de mentă într-o anumită formă. Încearca să adăugi ulei de mentă adevărat în rutină ta pentru a te ajută să obții beneficiile suplimentare antibacteriene și antimicrobiene.
2. Ulei esențial de lămâie:
-Lămâia poate ajuta la menținerea gingiilor sănătoase și la uciderea bacteriilor din gură în același timp! În plus, gustul de lămâie este întotdeauna este întotdeauna benefic dimineața, aducând un plus de energie – gândiți-vă la el că la un nou început de zi.
3. Ulei esențial de cuișoare:
-Uleiul de cuișoare este atât antibacterian, cât și antiinflamator!
Las și lista cu uleiurile benefice pt fiecare “afecțiune”.
Uleiuri esențiale ce pot fi folosite împreună cu uleiul vegetal pentru a obține rezultatele dorite mult mai rapid sunt :
Cu efect analgezic: bergamot, cinnamon, clove, copaiba, coriander, lavender, frankincense, ginger, juniper berry, melaleuca.
Detoxifiant: geranium, juniper berry, lemon, lime, rosemary, tangerine.
Imunostimulator: cinnamon, clove, copaiba, fennel, frankincense, oregano, thyme, vetiver, wild orange, ginger, lemon,lime.