Îți mai aduci aminte de obiectivele pe care ți le-ai setat la început de an?
Parcă acum mă aud pe mine cum îmi spuneam…anul acesta o să fac asta și asta… și aveam o lista deschisă. Uite că suntem în luna iulie și vreau să te întreb tu cum stai cu obiectivele tale? Le-ai abandonat? Sau poate încă lucrezi la ele? Sau poate ești o persoană fericită care și-a bifat majoritatea lucrurilor propuse.
Știu că multe persoane și-au propus să facă sport mai des sau să mănânce mai sănătos. Sunt curioasă cum stai referitor la aceste subiecte? În cazul în care mai ai de lucru la ele, nu te stresa. Poate că aceste obiective au fost prea mărețe și au nevoie să fie puțin ajustate.
Ideea de baza este că miljocul anului este momentul ideal să aruncăm o privire în spate și să vedem cum au evoluat lucrurile. Ai stilul de viață pe care ți l-ai propus sau ai alunecat și ai revenit la vechile obiceiuri nu tocmai sănătoase? Acum este mai mult ca niciodată momentul să reevaluăm obiectivele de la începutul anului și să ne organizăm mai departe.
Ți-ai propus să slăbești 10 kilograme?
Ți-ai propus să mănânci mai sănătos?
Dacă nu ai reușit 100% ce ți-ai propus te rog nu te judeca prea tare. Nu te gândi la eșec. Prefer să iți concentrezi atenția la cum să faci de data aceasta să ai success, și să bifezi ceea ce ți-ai propus.
Iată 5 actiuni pe care le poti face și tu.
1. Fă un pas în spate și vezi cum au mers lucrurile până acum.
Vezi dacă ți-ai setat obiectivele corect și din adâncul inimii, fără să fii influențat de persoanele din jurul tău. Am o vorba pe care o spun clienților mei atunci când își setează obiective, și anume să nu viseze la elefantul roz. Te rog, fii cât mai realist.
2. Focusează-te pe lucrurile pozitive.
Mă confrunt adeseori cu sentimentul că mă copleșesc lucrurile. Dar e necesar să ne schimbăm un pic poziția din care ne uităm la aceste lucruri. Nu te concentra pe ce nu ai făcut până acum. Lasă-te să te bucuri de victoriile tale și fii recunoscător pentru tot ce ai făcut până acum. Poate că nu ai slăbit 10 kilograme, dar ți-ai îmbunătățit major mesele sau poate gătești mult mai sănătos și nu mai ieși așa de mult la restaurant.
3. Împarte obiectivele mărețe pe mai multe faze de realizare.
Fii specific. Nu aș vrea să aud că anul acesta vrei să trăieșți mai sănătos. Mi ar place să aud că anul acesta mergi la sala de 3 ori pe săptămâna, sau că vei găti în fiecare zi de miercuri. Obiectivele de genul acesta sunt mai ușor de monitorizat și măsurat.
4. Găsește-ți un anturaj care să te susțină.
Persoanele cu care te înconjori au un impact major asupra ta. Să îți împărtășeșți intențiile cu ceilalati te ajută enorm să poți să te ții de plan. Te sfătuiesc să iți găsești un grup de suport sau o persoană specializată care te poate susține și îți poate crea un context în care să îți măsori și să monitorizezi progresele.
5. Ai răbdare.
Faptul că nu ți-ai îndeplinit un obiectiv până la miljocul anului, nu înseamnă că nu mai ai timp. De multe ori, pentru ca anumite lucruri să se rezolve e nevoie de timp. Ai răbdare să iți poți forma obiceiuri sănătoase.
Se spune că pentru a îți forma un obicei ai nevoie între 3 zile până la câteva săptămâni. Din proprie experiență, fiecare persoană este unică și are nevoie de timp diferit. Unora le ia mai puțin, altora mai mult, fiecare are drumul și viteza lui.
Mai mult de atât obieceiurile formate de ani de zile, nu se pot schimba în câteva săptămâni. Schimbarea necesită timp, dedicare și consecvență.
Chiar dacă nu ți-ai bifat toate obiectivele propuse la început de an, mai ai timp, însă e bine să conștientizezi că suntem la miljoc de an. Totuși, nu întra intr-o cursa cu tine sau cu ceilalați. Conștientizează ceea ce îți dorești, apoi lucrurile vor veni de la sine!
Spor la sănătate!