...

Despre sucuri

Consumul de sucuri stoarse din fructe și legume, precum și a unor smoothiuri delicioase reprezintă o modalitate excelență să ne bucurăm de o cantitate mare de vitamine, minerale și antioxidanți. Oamenii beau suc și smoothie pentru a se detoxifia, să pună pe pauză sistemul digestiv, să reducă inflamația și să lupte împotriva anumitor boli.

Hai să atingem punctual următoarele lucruri de interes.

PULPĂ ȘI FIBRELE INSOLUBILE

Storcătoarele separă pulpă de fruct, lăsând în suc fibrele solubile, care sunt foarte ușor de digerat. Acest lucru permite sistemului digestiv să conserve energie și să o îndrepte spre eliminarea toxinelor.

Atunci când blendam toate fibrele merg în sistemul nostru digestiv. Fibrele insolubile încetinesc digestia și ne fac să ne simțim sătui pentru o perioada mai mare de timp.

NUTRIENȚII

Sucurile sunt super concentrate, ceea ce permite o absorție mai bună și mai rapidă. Aglomerarea de nutrienți îți poate crește rapid energia, înaintea sau la finalul unui antrenament sau te poate pune pe picioare când nu te simți prea bine.

În smoothieuri, din cauza faptului că integreaza și fibrele insolubile energia este eliberată mai încet. Acest aspect este foarte important atunci când vrei să îți diminuezi apetitul între mese sau să ții nivelul zahărului în sânge sub control.

RATĂ DE ABSORȚIE

În sucurile stoarse, din moment ce nu avem fibre insolubile, toți nutrienții și antioxidanții merg direct în fluxul sanguin.

În smoothieuri unii nutrienți se atașează de fibrele insolubile și nu sunt absorbiți. Astfel aportul de nutrienți dintr-un smoothie este mai mic că cel dintr-un suc.

CE FRUCTE ȘI LEGUME FOLOSIM?

Avem o varietate mare de fructe și legume care le putem stoarce, dar totuși există câteva care se comportă mai bine în blender cum ar fi: avocado, banana, smochine, căpșuni, zmeură.

CE STORCĂTOR ALEG?

Exită o sumedenie de modele de stoarcatoare pe piață! Tu hotararsi care este cel mai potrivit pentru ține. O să îți spun câteva cuvinte depre fiecare. Storcătoarele se împart în 2 mari grupe- storcătoarele cu centrifugă și storcătoarele cu presare la rece.

Storcătoarele cu centrifugă-  Există o oferta foarte variată și de regulă te atrag pentru că sunt foarte ieftine. El extrage sucul prin rotirea unei lame la viteză foarte mare care îl zdrobește iar apoi cu ajutorul forței centrifuge este trecut printr-o sită unde se separă zeamă de pulpă. Chiar dacă prezintă avantajul prețului mic, al designurilor variate și a rapidității cu care se prepară sucul, personal nu recomand acest tip de storcător deoarece calitatea și cantitatea nutrienților este considerabil scăzută în sucul final. De multe ori nutrienții nu mai ajung din aparat în pahar! De ce? Pentru că prin utilizarea centrifugii se produce căldură și anumite enzime benefice sunt foarte sensibile la căldură și dispar! Deasemenea la acest storcător nu poți procesa frunze, salate și păstăi. Un alt mare minus este zgomotul foarte mare pe care îl face.

Storcătoarele prin presare la rece- cu melc- sunt cele mai indicate deoarece sucul se obține prin presare, zdrobirea lentă a fructelor și legumelor, astfel încât în pahar vor ajunge o multitudine de micronutrienti foarte valoroși. Aceste sucuri pot fi ținute în frigider până la 72 de ore!

Storcătoarele cu melc sunt mai scumpe dar merită investiția. În ultima vreme am observat că au apărut tot feluri de branduri cu prețuri modeste, având în vedere că pot fi folosite pe termen lung! 

Alte aspecte importante atunci când vine vorba sucuri de fructe și legume:

1.                Alege sucurile făcute de ține! Consumă rareori sau deloc sucurile din comerț. În marea majoritate a timpului ele sunt pasteurizate și lipsite de nutrienți plus că au tot felul de conservanți și aditivi.

2.                Consumă sucurile proaspete! Cu cât le lași mai mult timp la lumina și aer, numărul de nutrienți va scădea și există pericolul să se contamineze cu diverse bacterii

3.                Nu poți să trăieșți doar cu sucuri!  Atunci când faci juiceing este o metodă excelență să adaugi micronutrienti dar nu uită ai un sistem digestiv care e necesar să funcționeze și are nevoie de proteine, grăsime și fibre!

4.                Nu aruncă pulpa în urmă stoarcerii. Folosește-o pentru diferite preparate!

5.                Ai curaj și încearcă tot felul de legume!

6.                Alege legume de calitate fără pesticide, care provin din surse sigure

7.                Nu toate sucurile sunt la fel. Prefer să recomand sucurile de legume, iar sucurile de fructe să fie folosite extrem de rar. Oricum poți folosi artificii și să adaugi în sucurile tale lămâie, ghimbir, scorțișoară astfel încât sucul de legume să devină mai prietenos. Dacă adaugi fructe în sucurile tale păstrează o proporție de trei părți legume și o parte fructe.

8.                Păstrează ți sucurile în recipiente de sticlă! În cazul în care folosești recipiente de plastic asigura te că sunt BPA free.

Spor la stors legume și fructe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.